20 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe net-brüt farkını yüzde 25'i geçmemeli!

İnşaat sektöründe net-brüt farkını yüzde 25'i geçmemeli!

Seba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Keçeli,Türk inşaat sektöründe son 10 yılın en büyük ayıbının net-brüt farkı olduğunu söylüyor. Keçeli, bu farkı abartıp yüzde 50'lere kadar ulaştıran şirketler olduğunu ifade ediyor.



Gayrimenkul sektöründe 20 yıldan bu yana Bodrum, Sanyer, Ulus, Şişli ve Beyoğlu'nda butik lüks projeler üreten Seba İnşaat, 2016 yılına hızlı giriş yaptı. Seba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Keçeli, bu yıl üçü İstanbul'da ikisi Bodrum'da olmak üzere 350 milyon dolar değerinde beş projeye başlayacaklarını söylüyor. Keçeli, kentsel dönüşüme odaklandıklarını ve önümüzdeki yıllarda dönüşümle lüks projeler üreteceklerini vurguluyor. Nedim Keçeli, sorularımıza şu yanıtları verdi: 


Bu yıl planladığınız projelerinizden bahseder misiniz? 

istanbul'da üç, Bodrum'da iki yeni projeye başlayacağız. Bu yıl Ayazağa'da kat karşılığı anlaştığımız arsada 200 konut yapacağız. Satış değeri 85 milyon dolar, metrekare satış fiyatı 3 bin 500 dolar olacak. Tarabya ve Ayazağa'da yeni konut projelerine başlayacağız. Ulus projemizde 8 blokta 50 dairelik, 150 milyon dolar satış değeri olan, 200 metrekarenin üzerinde daireler planlıyoruz. Metrekare fiyatı 8 ila 12 bin dolar arasında değişecek. Tarabya'daki projemizde bahçe ve çatı dubleksi şeklinde 40 konut olacak. 50 milyon dolar satış değeri olan projede metrekare fiyatı 5-6 bin dolar arasında değişecek. Bodrum Küçükbük'te 20 villadan oluşan 50 milyon dolar değerli bir proje ile Gündoğan'da da 40 ikiz villadan oluşan 20 milyon dolar değerli bir projeye başlayacağız. 


Kentsel dönüşüm konusunda neler yapacaksınız? 

Cendere-Ayazağa, kentsel dönüşümle birlikte yeni fırsatlar sunuyor. Kaliteli konut ve ofis bölgesine yakın olduğu için buraya odaklandık. Bölgede şu anda Seba Office Boulevard projemizin inşaatını yürütüyoruz. 


İlgilendiğiniz yerler var mı? 

Cendere-Ayazağa'da birkaç sanayi tesisini bir araya getirerek projeler yapmak için görüşüyoruz. Buradaki sanayiciler dönüşüme sıcak bakıyorlar. Beş yıl içinde Kemerburgaz'dan Haliç'e kadar olan bölgedeki tüm fabrikalar konuta ya da ofise dönüşecek. Çünkü yeni planlarda buradaki fabrikaların iki yıl içinde kaldırılması öngörülüyor. 


Ofis projelerine yönelik konseptinizden bahseder misiniz? 

Şu anda Ayazağa'da Index Group ile hasılat paylaşımlı olarak, Türkiye'nin ilk ofis sitesi olan Seba Office Boulevard projesini hayata geçiriyoruz. Bu projede bir konut projesindeki tüm sosyal olanaklar olacak. Bu nedenle Türkiye'nin ilk ofis sitesi projesi diyoruz. 65 bin metrekare kiralanabilir alana sahip olan yatay projemizde 204 bağımsız birim ile 40 bin metrekarelik otopark alanımız var. Bu projede evin yanına ofis, ofisin yanına da ev koymadık. Çünkü ev ev gibi, ofis ofis gibi olmalı. Karma projelere çok fazla inanmıyoruz. Karma proje yapmayı düşünmüyoruz. 


"Net-brüt farkını abartanlar var" 

Nedim Keçeli, Türk inşaat sektöründe son 10 yılın en büyük ayıbının net-brüt farkı olduğunu söylüyor. Keçeli, bu farkı abartıp yüzde 50'lere kadar ulaştıran şirketler olduğunu ifade ediyor. Yatay bir proje olarak dikkat çeken Seba Office Boulevard projesinde merpen altlarındaki kayıplar nedeniyle net-brüt farkının yüzde 15-20ler seviyesinde olduğunu belirten Keçeli, normal bir projede bu oranın yüzde 25'i geçmemesi gerektiğini anlatıyor. 


Ekonomist


Geri Dön