19 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe sahte fatura kullanımı yaygın!

İnşaat sektöründe sahte fatura kullanımı yaygın!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Dr. Nedim Türkmen, Vergi Denetim Kurulu açıkladığı 2016 yılı Faaliyet Raporu'nu ele alarak, vergi inceleme nedenleri ve sonuçları ile ilgili yazı kaleme aldı. İşte Türkmen'in o yazısı...




Ülkemiz son 15 yıldır lokomotif sektör olarak inşaat sektörünü belirlemiş olup, neredeyse gökyüzüne merpen dayayıp uzaya inşaat yapacak duruma geldik. Hal böyle olmakla birlikte, inşaat sektörünün yapısal sorunlarından kaynaklanan vergi kayıp ve kaçağı tam gaz devam etmektedir. 


Vergi Denetim Kurulu açıkladığı 2016 yılı Faaliyet Raporu'nda, inşaat sektörüne ilişkin vergi inceleme nedenlerini ve sonuçlarını aşağıdaki gibi açıklamıştır. 


KAYITDIŞILIK YÜKSEK ORANLARDA... 

Ankara Organize Vergi Kaçaklığı ile Mücadele Grup Başkanlığı Vergi Müfettişleri tarafından yürütülen bir inceleme ve araştırma görevi kapsamında düzenlenen Görüş ve Öneri Raporu ile inşaat sektöründe kayıt dişiliğin yüksek oranlarda olduğu, müteahhitlerin çalıştırdıklan işçileri sosyal güvenlik kurumuna kayıt ettirmeden kayıt dışı olarak ya da taşeron firmalann işçilerini kendi adlanna kayıt ettirerek çalıştırdıklan, çeşitli nedenlerle inşaat maliyetlerini belgelendiremedikleri, bu maliyetleri sahte ve muhteviyatı itibanyla yanıltıcı belge kullanarak giderdikleri, bu şekilde vergi kayıp ve kaçağına sebep oldukları sonucuna ulaşılmış olup, söz konusu sektörde 1.376 mükellef vergi incelemesine sevk edilmiştir. Bu mükelleflerden 2016 yılında vergi incelemesi sonuçlanan 1.163 mükellefe ilişkin vergi inceleme sonuçlan aşağıdaki gibidir.

 

İnşaat sektöründe sahte fatura kullanımı yaygın!


Gayrimenkul satışı gerçekleştiren mükellefler nezdinde yapılan incelemeler 

VERGİ Denetim Kurulu Başkanlığınca, tapu idarelerinde gerçekleştirilen gayrimenkul alım satımlanna ilişkin Başkanlık veri tabanından faydalanılarak 2009 yılında 20 adet ve üzeri gayrimenkul satışı gerçekleştiren potansiyel mükelleflerin 20092013 yıllan arasında gayrimenkul satış işlemlerinin incelenmesi amacıyla, 568 mükellef vergi incelemesine sevk edilmiştir. 


Bu mükelleflerden 2016 yılında vergi incelemesi sonuçlanan 10 mükellefe ilişkin vergi inceleme sonuçlan aşağıdaki gibidir. 


İnşaat sektöründe sahte fatura kullanımı yaygın! 


E-Ticaret kapsamında yapılan inceleme sonuçları...

ANKARA Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı Vergi Müfettişleri tarafından yürütülen bir inceleme ve araştırma görevi kapsamında düzenlenen Görüş ve Öneri Raporu ile; Vergi Denetim Kumlu Başkanlığfnca elektronik ticaret kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde; elektronik ticaret yapan 

bazı mükelleflerin kamu zaranna ve vergi kayıp kaçağına sebebiyet vermek suretiyle işlem tesis etmiş olabilecekleri değerlendirmelerinde bulunulmuş olup, bu çerçevede 279 mükellef incelemeye sevk edilmiştir. Bu mükelleflerden 2016 yılında vergi incelemesi sonuçlanan 25 mükellefe ilişkin vergi inceleme sonuçlan aşağıdaki gibidir. 


İnşaat sektöründe sahte fatura kullanımı yaygın!


Dershaneler veya özel eğitim etüt merkezleri de boş geçilmemiş...

VERGİ Denetim Kumlu Başkanlığı'nca; 5580 sayılı Özel Öğretim Kummları Kanunu çerçevesinde "dershane" veya "öğrenci etüt/eğitim merkezi" olarak faaliyet gösteren veya özel ders vermek suretiyle, ticari faaliyet yürüten mükelleflerin vergi kayıp 

ve kaçağına sebebiyet verdikleri değerlendirilmiş olup, söz konusu sektörde faaliyet gösteren 350 mükellef incelemeye sevk edilmiştir. Bu mükelleflerden 2016 yılında vergi incelemesi sonuçlanan 80 mükellefe ilişkin vergi inceleme sonuçları aşağıdaki gibidir. 


İnşaat sektöründe sahte fatura kullanımı yaygın!


Dijital TV aktivasyon ücretlerinde bile kaçak! 

DİJİTAL televizyon hizmeti veren mükelleflerin, bu hizmetten yararlanan tüketicilerden tahsil ettikleri aktivasyon ücretlerinin kayıt dışı bırakıldığı yönünde yapılan çalışmalar sonucunda, bu sektörde faaliyet gösteren 49 mükellef vergi incelemesine sevk edilmiştir. Bu mükelleflerden 2016 yılında vergi incelemesi sonuçlanan 19 mükellefe ilişkin vergi inceleme sonuçlan aşağıdaki gibidir. 


İnşaat sektöründe sahte fatura kullanımı yaygın!

 

Görüldüğü üzere; ülkemizde vergi kayıp ve kaçağının olmadığı sektör maalesef yok gibi. Bu husus vergi oranlarının yüksekliği, mevzuat eksikliği ya da vergi inceleme oranlarının düşüklüğü ile açıklanmaya çalışılsa da temel bir problem olduğu bir gerçektir. 

Mükellefler bırakın vergiye gönüllü uyumu, gönülsüz dahi uymak niyetinde değillerdir. Acaba bu durum ödenen vergilerin, vatandaşlara hizmet olarak dönmediği anlayışından mı kaynaklanmaktadır?



Sözcü



Geri Dön