28 / 03 / 2024

İnşaat sektöründe uzlaşma zamanı!

İnşaat sektöründe uzlaşma zamanı!

Anadolu'da Bugün Gazetesi köşe yazarı olan Mustafa Ekmekcioğlu bugünkü yazısında inşaat sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Ekmekcioğlu'nun o yazısı...



Türk ekonomisinin lokomotifi özelliğindeki inşaat sektöründe sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. İnşaat yapanlar özellikle demir fiyatındaki son zamanlardaki artışlardan dert yanarak, işlerinin yavaşladığını dile getirdiler.Hatta demir fiyatlarında belli bir indirime gidilmemesi halinde belli bir süre inşaatlarda işin duracağını da ifade ediyorlar, istihdam seferberliğine başlayan ülkemizde istihdamın en çok olduğu sektör olan inşaat sektöründe, işin yavaşlaması veya belli bir süre durması büyük sıkıntılara sebep olabilir, insanların bazıları işinden olur ve evine ekmek götüremez. 


inşaat müteahhitleri uzun bir zamandır konut piyasasında yaşanan durgunluktan da şikayet ediyorlardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bankalara faiz kredilerini yeniden gözden geçirmeleri konusunda uyarı yapmasının ardından az da olsa düşen konut faiz oranları yeterli olmadı. 


Ancak müteahhitlerde özellikle şehrimizde ihtiyaç fazlası konut üretilmesi, vatandaşlar tarafından rağbet görmeyen konut projelerinin çokluğu, yeni yapılan binaların astronomik denilecek bir rakamlara satılmaya çalışılması, ev sahibi olmak isteyenleri birinci el ev alımı yerine ikinci el ev alımına yönlendirdi. 


Şehrimizde konut sahipleri yeni konut fiyatlarına göre kendi fiyatlarını çek ettiklerinde yeni ve yüksek fiyatlar çıkıyor ve birbirini tetikleyen, gerçek olmayan, piyasa ekonomisinde karşılık bulmayan fiyatlar ve değerler ortaya çıkardı. Sizlerde etrafınızda astronomik rakamlar istenen dairelere şahit olmuşunuzdur. 


Son yaşanan demir zammı da bu sıkıntıların üzerine tuz-biber oldu adeta. 2017 yılının 3. çeyreğine girerken alıcılar ile satıcılar pozisyonlarını, mevzilerini pek değiştirmediler. Tarafların beklentileri karşılıklı olarak devam ederken, durgunluğun sebepleri de çok değişmemiş gibi gözüküyor. 


Hükümetin müteahhitlerin haklı yakınmalarına sebep olan demir zammı ile ilgili olarak önemli girişimler yapması gerekmektedir. Bunun yanı sıra konut üreticisi müteahhitlerde fiyatta uzlaşmaya gitmeleri gerekir diye düşünüyorum. 


2017'nin yarısı belli sıkıntılar içerisinde geçti, kalan yarısını fırsata çevirmek, konut üreticilerinin elinde. Yıl bitiyor, gayrimenkul alma mevsimi geldi, mevcut inşaat stoklarını eritmek için vatandaşı rahatlatacak ve ev sahibi yapacak ciddi kampanyalar ve cazibeler yaratmanın tam zamanı.




Mustafa EKMEKCİOĞLU/Anadolu'da Bugün


Geri Dön