26 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe yeni trend:Yeşil Çatı!

İnşaat sektöründe yeni trend:Yeşil Çatı!

Türkiye'de 2003 yılından bu yana uygulanan yeşil çatılar, üzerinde her türlü bitki ve sebzenin yetiştirilmesine olanak sağlayarak bahçe keyfini çatılara taşıyor.



Aşırı yapılaşma sonucunda kaybolan yeşil alanların yeniden kazanılmasında 'yeşil çatı' sistemleri önemli rol oynuyor.Türkiye'de 2003 yılından bu yana uygulanan yeşil çatılar, üzerinde her türlü bitki ve sebzenin yetiştirilmesine olanak sağlayarak bahçe keyfini çatılara taşıyor. Yeşil çatılar, sürdürülebilirliğin ana ilke olarak benimsendiği günümüz mimarisinin temel öğelerinden biri olarak kabul görüyor. Avrupa'da çok yaygın bir uygulama olan yeşil çatılar, ülkemizde ise inşaat sektörünün yeni trendi olarak dikkat çekiyor. Türkiye pazarına ilk kez 2003 yılında giren yeşil çatılara duyulan ilgi her geçen yıl daha çok artıyor. Yeşil çatıların en sık kullanıldığı ülke olan Almanya'nın sadece Stutgart kentinde 2 milyon metrekarelik yeşil çatı uygulamasına karşılık Türkiye genelindeki 500 bin metrekarelik yeşil çatı uygulaması, alınması gereken çok yol olduğunu gösteriyor. 


GEÇMİŞİ BABİL'İN ASMA BAHÇELERİNE UZANIYOR

Yeşil çatıların hızlı kentleşme sonucunda eko-dengesi bozulan şehirlere yeni bir soluk kattığını belirten uzmanlar Yeşil çatılar Türkiye için yeni bir kavram olsa da geçmişi Babil'in Asma Bahçeleri'ne kadar dayanıyor. Yapılaşma sonucu yok edilen yeşil alanların eğimli çatılar, teras çatılar ve otopark üzerlerinde yeniden kazanılması hedefi ile geliştirilen yeşil çatılar, doğal güzelliğinin yanı sıra bulunduğu ortamın oksijen miktarını artırarak havayı temizliyor. 

Sanayi tesislerinden konutlara kadar geniş bir bina yelpazesinde kullanılabilen yeşil çatı sistemlerinin Türkiye'de daha çok büyük projelerde tercih edildiğini ifade eden uzmanlar, konutlara hem estetik değer katan hem de sağlıklı bir yaşam alanı oluşturan yeşil çatıların, sel baskınları, hava kirliliği, kentlerin aşırı ısınma sorunu gibi iklimsel değişikliğe neden olan olayların azaltılmasına yardımcı olduğunu belirtiyor. Ayrıca ısı. su ve ses yalıtımını da destekleyen yeşil çatılar aynı zamanda çatıdan drene edilmesi gereken su miktarında da yüzde 90'a kadar tasarruf sağlıyor. Tüm bu özellikleri ile Yeşil Bina adayı projelere de katkıda bulunan yeşil çatılar ülkemizde daha çok bir prestij unsuru olarak görüldüğü için genellikle alışveriş merkezleri gibi ticari yapılarda kullanılıyor. 


Posta  Ankara  Ek


Geri Dön