28 / 03 / 2024

İnşaat sektöründeki fiyat artışı yüksek vergiden kaynaklanıyor!

İnşaat sektöründeki fiyat artışı yüksek vergiden kaynaklanıyor!

İnşaat sektöründeki fiyat artışı arsa fiyatları ve kur gibi farklı gerekçelere bağlanırken, müteahhitler yüksek vergiden kaynaklı olduğunu söylüyor. Müteahhitlere göre ise yüksek vergi ve harç yükü fiyatları tırmandırıyor.



İnşaat sektöründe hep fiyat artışlarından yakınılıyor. Bu artışa arsa fiyatlarından, kurlara kadar çok farklı gerekçe gösteriliyor. Müteahhitlere göre ise yüksek vergi ve harç yükü fiyatları tırmandırıyor. Bu görüşler, sektörün önde gelenlerinden EYG  Group Başkanı Ömer Faruk Çelik ve DAP Yapı'nın sahibi Ziya Yılmaz'a ait. Aynı zamanda Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı da olan Çelik ve Başkan Yardımcısı Yılmaz ile bir sabah sohbeti için buluştuk. İnşaat sektöründe bir dönem iki, üç kat kazançlardan söz edildiğini hatırlatarak, bugünkü durumu sorduk.


İnşaat sektöründeki fiyat artışı yüksek vergiden kaynaklanıyor!


EN İYİ KAZANÇ YÜZDE 10


Ömer Faruk Çelik şu bilgileri aktardı: “Bugün en gözde sektör durumundayız. Bir zamanlar tekstil sektörü böyleydi. İnşaatta kazanç iyiymiş deyip herkes müteahhitliğe soyundu. Ama büyük kazançlar çok eskidendi, bugün katlamalı bir kazançtan söz etmek bir yana zararına projeler bile yapılıyor.”


İnşaat sektöründeki fiyat artışı yüksek vergiden kaynaklanıyor!


Ziya Yılmaz, “En iyi kazanç yüzde 10 civarında. Sadece bazı lüks, premium projelerde bu oran yüzde 30'u bulabiliyor” diye ekledi. Konutta fiyatların çok yükseldiğini belirterek, daha düşük rakamlardan konut edinme ihtimalini sorduk. Yılmaz şunları söyledi: “Sektörde artık düşük fiyatta, ucuz konut üretmek imkansız. Bir konutun satış fiyatının minimum yüzde 40-50'si arsa maliyetinden oluşuyor. Bu fiyat yönetilemezse ucuz konut da üretilemez.”


Özellikle İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki projeleriyle adından söz ettiren Ziya Yılmaz, “Sadece vergi yükü yüzde 12 seviyesinde. Kurumlar Vergisi'ni ödemek zorundayız. Ama onun dışında bu konuların hepsi düzenlenirse, tüketicinin alım fiyatı yüzde 8-10 ucuzlayacak. Önerimiz; konutlarda KDV oranının eski duruma döndürülmesi veya en azından ortalama yüzde 8 olması” diyor. Müteahhitler, ucuz, erişilebilir fiyatlarda konut üretimi için KDV indirimine umut bağlamış durumda. Ancak Maliye Bakanlığı yetkilileri, geçtiğimiz günlerde tek kuruş indirim beklenmesin diye açıklama yaptı.


YENİ ARSA ÜRETİLMELİ


Sektörde halen 1 Ocak 2013 tarihinden önce ruhsat alan projelerde büyüklükleri 150 metrekareye kadar olan dairelerin satışında KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanıyor. Yüzde 1 KDV oranıyla satışı yapılan daireler bittiğinde yüzde 18 KDV ödemek zorunda kalanlar, her 100 bin liralık alım için 17 bin lira fazla ödeme yapmış olacak. Arsalarda KDV oranının projelendirilen konutun KDV'si ile aynı tutulması, tapu harçlarının gerçeği yansıtmayan emlak vergisi değerlerinin yerine, lisanslı değerleme şirketleri tarafından tespit edilen rayiç değerlere göre değerlendirilmesi gerekiyor.  Metrekaresi 3 bin TL'nin altında konut üretmek için devletin yeni arsalar üretip sunması isteniyor.


15 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ YAKALANABİLİR


İnşaat ve gayrimenkul faaliyetlerinden 2015 yılında 269 milyar liralık gelir elde edildi. Sektörde yaklaşık 2 milyon kişi istihdam ediliyor. 2015 yılında 600 bin adet olan birinci el konut satışının bu yıl yüzde 7 artışla 640 bin adede ulaşması bekleniyor. Yılsonunda yaklaşık 1 milyon 350 bin adet konut satışı öngörülüyor. Büyük potansiyel taşıyan yabancılara yönelik konut satışının ise 10 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Devletin desteği, özel sektörün de katılımıyla 3-4 yıl içinde yabancıya 12-15 milyar dolarlık satış rakamlarına ulaşılabileceği belirtiliyor.


Sözcü


Geri Dön