24 / 04 / 2024

İnşaat sektörüne 3 yeni düzenleme!

İnşaat sektörüne 3 yeni düzenleme!

Emlak ve inşaat sektörüne eylülde getirilecek yeni standartlar, depremin yıkıcı etkilerini azaltmayı hedeflerken, maliyetlerin ve emlak fiyatlarının artması da bekleniyor.



Getirilecek yeniliklerden ilki  TS EN 81-77 Deprem Standardı.  Bununla birlikte asansörlerin hareketli parçalarının deprem esnasında yolculara veya binaya olası zararlar vermesini engellemek hedefleniyor.


Onlarca ek parametreyi zorunlu hale getirecek olan bu uygulamayla kentsel dönüşüm projeleriyle yeni görünüme bürünen kent merkezlerinde tüm binalar bu standarda uymak zorunda olacak. 


HER DAİREYE BİR OTOPARK


Diğer bir yeni standart Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile bu güne kadar uygulanan her üç daireye bir otopark kriteri, her daireye bir otopark şeklinde değiştirilecek. Ayrıca yeni inşaat alanının toplam arsa alanının yüzde 40’ını aşmaması şartı kaldırılacak.


İnşaat sektörüne 3 yeni düzenleme!


Bu iki uygulama konusunda bilgi veren TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun şunları söyledi:


“Bugüne kadar inşa edilen yapılarda üç daireye bir otopark yeterli görülüyordu. Yeni yapılarda her daireye 20 metrekare büyüklüğünde bir otopark zorunluluğu getiriliyor. Bu konuya o denli detaylı yer veriliyor ki özellikle lüks konutlarda her daireye iki ya da üç araçlık yer yapılması halinde ekstra alan emsal harici sayılıyor ve bu alan belediyeye ödenen harici alan vergisinin kapsamından çıkarılıyor. Bu uygulama kentteki otopark sorununu büyük ölçüde giderecektir. Zira mevcut binalarda yaşanan 1/3 oranlı otopark problemi yol kenarlarında araçlardan ötürü trafik sorununu da beraberinde getiriyordu.”


DİKEY DEĞİL YATAY YAPILAŞMA


TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, özellikle arsa arazinin sınırlı olduğu bölgelerde sıkıntı yaratan, inşaatın arsa alanının yüzde 40’ını geçmemesi şartının kaldırılmasıyla artık yeni şehirleşmede dikey değil yatay yapılaşmanın öne çıkacağına dikkat çekiyor.


Hakan Erilkun, “Çekme mesafeleri ve yan binaya yaklaşma mesafesine uyulmak kaydıyla taban alanının arsa büyüklüğüne oranlama sınırı olmaksızın inşaat yapılması, yamaç alanlardaki yapılarda kademeli inşaat yapılmasıyla beraber yatay ve bir o kadar da silueti düzgün yapılaşmayı sağlayacaktır. Ayrıca semtin dokusunu bozmadan geliştirmeyi beraberinde getirecektir” dedi.


Habertürk 


Geri Dön