16 / 04 / 2024

İnşaat sektörünün en büyük problemi artan arazi fiyatları!

İnşaat sektörünün en büyük problemi artan arazi fiyatları!

Makro İnşaat'ın patronu Ercan Uyan, "İstikrar hem tüketicinin hem de yatırımcının daha uzun vadeli plan yapabilme gücünü artırır" dedi..



Bugüne kadar 1 milyon metrekarenin üzerinde konut, AVM, ofis ve otel inşa eden Makro İnşaat & Akyapı Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Ercan Uyan ile sektörün gündemini ve yatırımlarını konuştuk. 


 Makro İnşaat bugün neler yapıyor? Bugüne kadar ne kadarlık bir inşaat gerçekleştirdiniz? 

Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında gerçekleştirdiğimiz taahhüt projeleri dışında yatırım projeleri olarak da otel, ofis, AVM, ticari ünite ve konut alanında 1 milyon metrekarenin üzerinde bir referansa sahibiz. Şu anda Mavera Sarayları, Giriş Kayaşehir, 540-4 Ticari Parsel, Ana Cadde, Seyran Şehir ve Park Mavera projelerinin inşaatlarını sürdürüyoruz. Bildiğiniz gibi yakın zamanda da Türkiye'nin ilk planlı kent meydanında inşa edilen Meydan Dükkanları projemizin de tanıtımına başladık. 


 Nasıl bir proje olacak? 

65 bin metrekarelik kent meydanıyla, 372 bin metrekarelik dev şehir parkıyla, resmi kurumları tek merkezde toplanmasıyla, 5 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği camisiyle, kongre merkezleri ve nikah salonuyla, trafiğe kapalı yürüyüş akslarıyla, ulaşımın hem karayolu hem de toplu taşıma adına baştan çözümlenmiş olması dolayısıyla harika bir proje. 7 gün 24 saat yaşayacak bir merkez. 


 Fiyatlar nasıl olacak? 

Cadde dükkanları olarak tasarlanması ise ticari anlamnda ciddi fırsatlar sunuyor. Özelikle yüzde 18 KDV dahil 240 bin TL'den başlayan fiyatları ve cazip ödeme koşulları nedeniyle fırsat eşitliği sağlamak adına Emlak Konut tarafından açık artırmayla satışa sunulması zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Dileyen herkesin eşit satınalma koşullarının temini için Emlak Konut himayesinde şeffaf bir satış süreci gerçekleştirilecek. 


 Başka şehirlerde yatırım yapmayı düşünüyor musunuz? 

Cazip bir proje gelirse neden olmasın? Gerek İstanbul dışında gerekse yurtdışında bir çok taahhüt ve yatırım projeleri gerçekleştirdik. Bildiğiniz gibi Tekirdağ Çorlu'da da 2010 yılında Ergene Vadisi gibi başarılı bir proje inşa ettik. Ancak bizim merceğimizde uzun zamandır Başakşehir var. Başakşehir'in planlı şehirleşmenin ve vizyon projelerin merkezi olması sebebiyle orta ve uzun vadeli olarak bu bölge de yatırım planlarımız var. Ankara, Bursa ve İzmir'de de pazar araştırmalarımız devam ediyor. Bu bölgeler haricinde yurt dışında birlikte proje geliştirme teklifinde bulunan yerel bir grupla da yaklaşık bir yıldır görüşmelerimiz devam ediyor. 


 Önümüzde genel seçim dönemi var. Bu durum sektörü nasıl etkiler? 

Seçimler bundan 12 yıl öncesine kadar sektörün risk algılaması adına ciddi sonuçlar doğurabiliyordu. Kurulacak koalisyon alternatiflerinin çokluğu veya güvenoyu alamama riski taşıyan hükümetler, ekonominin istikrarı adına sorun teşkil ediyordu. Ancak 12 yıldır devam eden tek başına iktidarın doğurduğu güven ortamı, alınan ekonomik tedbirler, yaşanan uluslararası krizlerde bile ülkemizin sağlam duruşu tüketiciyi de yatırımcıyı da daha uzun vadeli plan yapabilme gücü ve cesaretine kavuşturdu. İstikrar ortamı yatırımları artırır. Bu seçimlerle ilgili de açıkçası siyasi araştırma şirketlerinin araştırmaları tek başına iktidarın devam edeceği yönünde. Sonuç olarak ülkenin bu seçimlerden daha da güçlenerek çıkacağına olan inancımız artarak devam ediyor. Bu seçimlerin sektör adına olumlu gelişmelere açılacak bir kapı olacağına inanıyoruz. 


AŞIRI ARTAN ARAZİ FİYATLARI EN BÜYÜK SIKINTIMIZ


 Sektörün en büyük sıkıntısı nedir size göre? 

En büyük sıkıntı aşırı artış gösteren arazi fiyatları. Hesapsızca teklif edilen kat karşılığı oranları. Kurumsal olmayan müteahhitlik şirketi enflasyonu. Reklamlarda verilen vaat ve taahhütlerin denetimsizliği. 


KUR ARTIŞINDAN ZAM GELECEK DİYEMEYİZ


 Kur artışı zam getirecek mi? 

Kurdan dolayı konuta yüzde 10 zam gelecek demek net bir hesaba dayandırılamaz. Ancak inşaat malzemelerinde yıllık enflasyon oranında maliyet artışları oluşuyor. Biz de satış fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyoruz. 


YÜZDE 4'LÜK TAPU HARÇLARINA DA TEŞVİK BEKLİYORUZ


 Hükümetin açıkladığı peşinata yüzde 15'lik teşvik hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Sektörün moral bulmasına niyet olarak katkıda bulunulmuş bir adım. Niyet çok güzel. Hükümetin sektöre destek arayışına girmesi çok olumlu. Ancak uygulamanın kısa vadede sektöre ciddi bir ivme katacağını söylemek çok zor. Bununla beraber asıl olarak hükümet KDV oranlarında düzenleme yapsa, uzun zamandır konuşulan damga vergisi gibi dolaylı vergi kalemlerinde indirime gitse, yüzde 4 gibi ciddi bir rakam tutan tapu harçlarında adım atsa kısa vadede çok ciddi bir sıçrama yaşanabilir. 


Seda Tabak-Sabah


Geri Dön