28 / 03 / 2024

İnşaat şirketleri yüksek faiz ortamında kendi finansman yöntemleriyle satış yapıyor!

İnşaat şirketleri yüksek faiz ortamında kendi finansman yöntemleriyle satış yapıyor!

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, ' inşaat şirketleri yüksek faiz ortamında, müşterilerini artık bankaya göndermediğini, sektörün dinamik ve de kendi çözümünü buluyor ' şeklinde konuştu.



Siyasi ortam, yüksek faiz Şubat ayında Türkiye'de konut satışlarını bir önceki yıla göre düşürdü. Türkiye'de konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 gerileyerek 82,597 adede indi. Ocak ayına göre düşüş yüzde 6 olarak gerçekleştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yılın ilk iki ayında konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,25 düştü.


Uzmanlar, Merkez Bankası'nın Ocak ayında faiz oranlarında yaptığı yüksek artış ve seçim öncesi siyasi ortamda yaşanan gerginlikleri konut satışlarındaki düşüşün nedeni olarak gösteriyorlar.


Konut kredisi yoluyla alınan konutların da içinde bulunduğu 'ipotekli konut satış' rakamlarına bakıldığında düşüş çok net görülüyor. Şubat ayında ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35 gerileyerek 37 bin 150'den 24 bin 049'a düştü. Yılın ilk iki ayına bakıldığında ipotekli konut satışlarındaki düşüş yüzde 24'ü buldu. Ocak ayına göre ipotekli konut satışları Şubat ayında yüzde 33.2 geriledi.


İnşaat Şirketleri Kendilerini Finanse Ediyor


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, Şubat ayı ipotekli konut satışlarında görülen yüzde 35'lik düşüşün faiz oranlarındaki hızlı yükselişten kaynaklandığının altını çizdi. Çelik 'İpotekli konut satışlarında bu kadar yüksek bir düşüş yaşanırken toplam konut satışlarının sadece yüzde 7 gerilemesinin, inşaat şirketlerinin müşterilerine kendi finansman yöntemleriyle satış yaptıklarının göstergesi' olduğuna dikkat çekti. Ömer Faruk Çelik, 'İnşaat şirketleri yüksek faiz ortamında, müşterilerini artık bankaya göndermiyor. Sektör dinamik ve kendi çözümünü buluyor,' şeklinde konuştu.


2013'de Büyük Artış


Düşük konut kredisi faiz oranları ve yeni konutlarda KDV artışı uygulaması nedeniyle 2013 yılında konut talebinde önemli bir artış yaşanmıştı. 2013 yılında Türkiye'de 1 milyon 144 bin 989 adet konut satıldı. Sektör temsilcileri bu rakamda, TÜİK'in hesaplama yöntemini değiştirmesinin de etkisi olduğunu belirtiyorlar.


Emlak GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur ise Şubat ayında yaşanan yüzde 7'lik gerilemenin Türkiye'nin içinde bulunduğu politik şartlar ve Fed kararı sonrası yüksek faiz ortamına rağmen çok da ürkütücü bir sonuç olmadığını söyledi. Sur, Şubat ayı konut satış rakamlarını şöyle yorumladı:

"Faizlerde ciddi bir artış oldu. Türkiye'nin politik ortamına da bakıldığında, çok yüksek miktarda düşüş olmaması, özel sektörün başarısıdır. Son dönemde yaşadıklarımıza rağmen bu durumda olmak da ekonominin geçmişe göre kırılganlığının ne kadar azaldığını ortaya koyuyor."


TÜİK'in Şubat ayı konut satış rakamlarına göre İstanbul'daki konut satışları da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,75 azalarak 18 bin 971 seviyesine geriledi. İstanbul'daki ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31,89 oranında düştü


Kredi Pazarı


Geri Dön