25 / 04 / 2024

İnşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

İnşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak inşaatın sahip olacağı alan için TAKS ve KAKS hesaplamaları yapılıyor. Bu hesaplamalar projenin gerçekleşeceği arsanın imar planında yazan oranlar baz alınarak yapılıyor. Peki inşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?



İnşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak inşaatın sahip olacağı alan için TAKS ve KAKS hesaplamaları yapılıyor. Bu hesaplamalar projenin gerçekleşeceği arsanın imar planında yazan oranlar baz alınarak yapılıyor. 


Peki, inşaat TAKS hesabı nedir? İnşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?


TAKS, bir yapının taban alanının ne kadar olacağını beliliyor. Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, yukarıda da belirttiğimiz gibi arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor.  Bazı alanlar TAKS hesabına dahil edilmiyor.


Taban alanına dahil olmayan alanlar:

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 14. maddesinin 1. fıkrasında taks hesabına dahil olmayan alanlar ile taks hesabına dahil alanlar ile ilgili hükümlere yer veriliyor.


Madde 14- Taban alanı

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. 


Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmez.


İnşaat TAKS hesabı örneği:

Taban alanı çarpı arsa alanı formülü baz alarak TAKS hesabı yapılıyor. Buna göre 1000 metrekarelik arsanın taban oturumu 300 metrekare olabiliyor. 1000 x 0,30 = 300 metrekare


Bir dairenin maliyeti ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön