28 / 03 / 2024

İnşaat tamamlama sigortası nedir?

İnşaat tamamlama sigortası nedir?

Maketten konut satışı yapılan; Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projelerin inşaat tamamlama sigortası yapması gerekiyor. Peki, inşaat tamamlama sigortası nedir?



İnşaat tamamlama sigortası nedir?

Maketten konut satışı yapılan; Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına başlamadan önce; kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması zorunlu oluyor.


İnşaat tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamıyor.


İnşaat tamamlama sigortasının yasal hükümleri, Ön ödemeli konut satışları hakkında yönetmelik kapsamında açıklanıyor. Yönetmelik esasları;


Teminat

MADDE 12 – (1) Satıcının konut satışına başlamadan önce, konut adedi otuz ve üzerinde olan projeler için bina tamamlama sigortası yaptırması veya aşağıda belirtilen diğer teminat ve şartlardan en az birini sağlaması zorunludur:


a) Banka teminat mektubu,


b) Hakediş sistemi,


c) Bağlı kredi ile teminat.


(2) Birinci fıkrada yer alan teminatlar dışında, tüketicinin tüm ödemelerini garanti altına alacak başka bir yöntem öngörülmesi durumunda, bu yöntem Bakanlık tarafından uygun görülürse teminat olarak kabul edilebilir.


Bina tamamlama sigortası

MADDE 13 – (1) Bina tamamlama sigortasının kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenir.


(2) Bina tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.


Maketten ev satışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön