24 / 04 / 2024

İnşaat Ustaları Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları başladı!

İnşaat Ustaları Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları başladı!

İnşaat işlerinde çalışanlar için 1 Ocak'tan itibaren zorunlu hale gelen İnşaat Ustaları Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları başladı. Sınavlar hem yazılı hemde uygulamalı yapılıyor.



İnşaat işlerinde çalışanlar için 1 Ocak'tan itibaren zorunlu hale gelen İnşaat Ustaları Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları başladı. Sınavlar hem yazılı hemde uygulamalı yapılıyor. Sınavlardan başarılı olanlara yeterlilik belgesi veriliyor. Sınavları ise Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun yetki verdiği firmalar yapıyor.


Umumi İnşaatçılar ve Çalışanlar Federasyonu Başkanı Cengiz Aslan gazetemizi ziyaret ederek İnşaat Ustaları Mesleki Yeterlilik Belgesi uygulaması hakkında bilgi verdi.


Yapılan yasal düzenleme ile inşaat işlerinde bazı alanlarda çalışanlara yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiğini kaydeden Cengiz Aslan,  "Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelikte inşaat ve tesisat işlerinde çalıştırılacak ustalardan MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması koşulu aranacağı bilgisi yer alıyor. Buna göre inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunlu hale geldi. Şantiyede yapılacak kontrollerde, ustalar yaptıkları işe uygun yetki belgelerini ibraz etmekle yükümlüler. Aksi takdirde hem işi yaptıran müteahhide hemde ustaya ceza kesilecek" dedi.


Bakanlıkça yayınlanan tebliğlerde yer alan mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu  tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretlerinin belirlenen bankalara yatırılacağını kaydeden Aslan,  "Her iki sınavdan da başarılı olup yeterlilik belgesi alındığı zaman Bakanlık sınav ücretlerini geri ödeyecek" şeklinde kaydetti.


Çorum Hakimiyet/ Fatih AKBAŞ


Geri Dön