23 / 04 / 2024

İnşaat ustalarının maaşı 8 bin 700 liraya kadar yükseldi!

İnşaat ustalarının maaşı 8 bin 700 liraya kadar yükseldi!

Konut üretimi için Türkiye'nin açık inşaat sahasına dönmesi inşaat ustalarına yaradı. Ustaların maaşı ise 8 bin 700 liraya kadar çıktı. İnşaat işçilerinin günlük yevmiyeleri 80 TL'den başlıyor...




Konut üretimi için Türkiye'nin açık inşaat sahasına dönmesi inşaat ustalarına yaradı. Ustaların maaşı ise 8 bin 700 liraya kadar çıktı. İnşaat ustaları kıymete bindi, inşaat sektöründe isim yapmış bir inşaat ustasının aylık ortalama kazancı ise birinci sınıf devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşını solladı. 


Amelelerin yevmiyesi 80 TL Bir biri ardına hayata geçirilen projeler ile inşaat sektöründe yoğun rekabet yaşanırken, inşaatların yapımında çalışan kalifiye elemanlara olan talep de arttı. Kağıt üzerindeki inşaat projelerini fiiliyatta geçiren duvar, demir ve beton usta ve usta başlarının aldığı ücretler son yıllarda artış kaydetti. İnşaat işçilerinin günlük yevmiyeleri 80 TL'den başlayıp, işçinin deneyimine göre 120 TL'ye kadar yükselirken, proje bazmda şirketlerle anlaşan inşaat ustalarının ortalama aylık gelirleri yüksek memur maaşını geçti. Başbakanlık Müsteşarı aylık ortalama 7 bin 600 TL alırken, iyi bir inşaat usta başının aylık ortalama geliri 8 bin 700 TL'yi buluyor. 


Meslek altın çağını yaşıyor Yurt içindeki yoğun talep nedeniyle yurt dışından gelen talepleri geri çeviren inşaat ustabaşıları mesleklerindeki altın çağı yaşıyor. 35 yıldır inşaat işiyle uğraştığını belirten Aziz Beyazıt (50) dünyanın değişik ülkelerindeki inşaatlarda amele, kalfa ve inşaat ustası olarak çalıştığına dikkat çekerek, "Bizim meslek altın çağını yaşıyor. Ben ilkokul mezunuyum. Bir oğlum özel üniversitede okuyor, bir kızım ise kolejde. Bu meslek sayesinde çocuklarımı okutabiliyorum. İnşaat sektöründeki bu canlılılığın böyle devam etmesini istiyorum. Yıllardır gurbet ellerde inşaatlarda çalıştım. Türkiye'de inşaat sektörü canlanınca, ülkeme döndüm. Rusya'dan ve Afrika'dan teklifler var, fakat Türkiye'de hem ailemin yarımdayım hem de kazancımız tatminkar. Bundan dolayı yurt dışı teklifleri geri çevirdim" dedi. 


Aziz Beyazıt, özel üniversite okuyan oğlunun yıllık okul harcının 20 bin TL olduğunu belirtirken, kolejde okuyan kızını da yurt dışında okutmayı düşündüğünü söyledi. 'İbrahim Tatlıses baş ustamız' ESKİDEN beton döküldükten da teknoloji sayesinde kolaylaştı, sonra kuruması için bir hafta bek- Fakat sektörde kalifiye eleman solendiğini haürlatan inşaat ustası runu yaşanıyor. İnşaatçılık sanatçı Aziz Beyazıt, günümüzdeki inşaat- ruhu ister. Ben ilk başta soğuk delarda son teknolojinin kullanıldığı- mirciydim. Sonradan inşaatın Bünı söyledi. Beton döktükten sonra tün alanlarında çalışarak, her şeyini günlerce kurumasını artık bekleme- öğrendim. Demiri, betonu sevecekdiklerini ifade eden Beyazıt şöyle sin, inşaatçılık bir anlamda sanatçı devam etti: ruhlu olmak demek. İbrahim Tatlı"Bunun yanında eskiden harcı el- ses soğuk demirciydi. Onu yaşamılerimizle hazırlar, çimentoyu sırtı- mız boyunca örnek aldık. İbo bizim mızda üst katlara taşırdık. Bunlar baş ustamız" şeklinde konuştu. 



Sözcü Gazetesi


Geri Dön