29 / 03 / 2024

İnşaat ve enerji sektörleri alarm veriyor!

İnşaat ve enerji sektörleri alarm veriyor!

Türkiye ekonomisinde önemli yer tutan inşaat ve enerji sektörleri alarm veriyor. BDDK verilerine göre inşaat sektörünün takibe düşen kredileri, son 5 yılda yüzde 233,1 artarak 3 milyar 927 milyon liranın üzerine çıktı.



Aynı sürede enerji sektöründeki takipteki kredi miktarı da yüzde 634,4 artışla 1 milyar 154 milyon lira oldu.


İnşaat ve enerji sektörlerinin takibe düşen kredilerinde son beş yılda büyük artış gözlendi. 2010 yılının 6. ayı ile 2015 yılının aynı ayı kıyaslandığında enerji sektörünün takibe düşen kredileri yüzde 634,4, inşaat sektörünün takibe düşen kredileri ise yüzde 233,1 arttı.


İnşaat sektörüyle ilgili açıklanan son veriler, Türkiye'nin en önemli sektörlerinden bu alanla ilgili endişelere yol açtı. İlk olarak inşaat sektöründe istihdam edilenlerin sayısının mayıs ayında 2014'ün aynı ayına kıyasla 8 bin kişi azaldığını gösteren Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri yayımlandı. Bunu, yapı ruhsat izinlerinin çakıldığını gösteren veriler takip etti. TÜİK'in verilerine göre 2015 yılının ilk altı ayında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 27,4, yüzölçümü yüzde 28,4, değeri yüzde 22,9, daire sayısı ise yüzde 27,7 oranında azaldı. Bu gelişmelerin ardından dikkatleri üzerine çeken inşaat sektörüyle ilgili ‘kriz' söylentileri gündeme geldi. Rakamlara bir de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu'nun son günlerde artan döviz kurları ve inşaat sektörü ile ilgili olarak artan döviz kurlarının inşaat sektörü üzerinde olumsuz etki oluşturduğunu ve sektörü iflasa sürüklediğini söylemesi eklenince gözler sektörlerle ilgili öncü göstergelere çevrildi. Sektörlerin gidişatı ile ilgili önemli ipuçları veren takipteki krediler, inşaat sektöründe işlerin pek de istendiği gibi gitmediğini ortaya koydu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre inşaat sektörüne ayrılan kredi tutarı 2015'in 6. ayı itibarıyla 101,3 milyar liraya ulaştı. Sektörün takibe düşen kredileri ise 4 milyar lira sınırına dayandı. Takipteki kredilerle ilgili dikkat çeken gelişme ise son 5 yıllık süreçte takibe düşen kredilerin artış hızında yaşandı. Takibe düşen krediler, son 5 yılda yüzde 233,1 artarak 3 milyar 927 milyon liranın üzerine çıktı.


Göze batan bir diğer gelişme ise enerji sektöründe yaşandı. Eski Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın 28 Ağustos'ta basına yansıyan elektrik dağıtım şirketlerinin 13 milyar dolarlık özelleştirme sırasında kredi kullanmalarından dolayı sıkıntıda oldukları yönündeki açıklamaları, dikkatlerin bu sektöre kaymasına yol açtı. Daha önce de takibe düşen kredileriyle gündeme gelen enerji sektöründe işler daha da karışık bir hal almaya başladı. Sektörün 2010 yılının 6. ayı itibarıyla 157,3 milyon lira seviyelerinde olan takipteki kredileri son beş yılda yüzde 634,4 arttı. Bu artış sonrasında sektörün ödeyemediği kredi miktarı 1 milyar 154 milyon liranın üzerine çıktı.


Zaman



Geri Dön