29 / 03 / 2024

İnşaat yasağına uymama cezası 2015!

İnşaat yasağına uymama cezası 2015!

2015 yılı inşaat yasağı turistik bölgelerde 15 Mayıs'ta başladı. 15 Ekim'e kadar devam edecek bu yasağa uymayan inşaatlar hakkında ne gibi bir ceza uygulanır? İnşaat yasağına uymama cezası 2015 nedir?



İnşaat yasağına uymama cezası 2015!

2015 yılı inşaat yasağı turistik bölgelerde 15 Mayıs'ta başladı. 15 Ekim'e kadar devam edecek bu yasak ile yakın çevresinde konaklama yapılan inşaatlarda ve uygun görülen mahallelerde gürültü, çirkin görünüm, çevreyi kirletme gibi kötü etkisi olan türdeki ağır nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat faaliyetlerini geçici süreliğine durduruyor.


Peki, inşaat yasağına uymayan inşaatlar hakkında ne gibi bir ceza uygulanır? İnşaat yasağına uymama cezası 2015 nedir?


İnşaat yasağı uygulanan tarihler arasında aksi tespit edilen durumlarda ise inşaat sahipleri hakkında 5442 sayılı İl İdare Kanunu'nun 66.maddesi, Türk Ceza Kanunu'nun 184'ncü maddesi ve 3194 sayılı imar kanunu ile 2872 sayılı çevre kanunu ve 5491 sayılı çevre kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun hükümlerine göre yasal işlem yapılacağı, ayrıca bu konuda görevini ihlal eden belediye yetkilileri ve köy muhtarları ile kamu görevlileri hakkında her türlü yasal işlem yapılıyor.


İl İdare Kanunu

Madde 66 – (Değişik: 23/1/2008-5728/125 md.)

İl genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler, mahallî mülkî amir tarafından Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi hükmü uyarınca cezalandırılır.


Kabahatler Kanunu:

Emre aykırı davranış 

Madde 32 - (1) Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir. 


(2) Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir. 


(3) 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır.


Türk Ceza Kanunu

İmar kirliliğine neden olma

MADDE 184. - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.


(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tâbi yerlerde uygulanır.


(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar plânına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.


İnşaat yasağı genelgesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön