28 / 03 / 2024

İnşaata durum tespiti yaptırmak için sözleşme şart!

İnşaata durum tespiti yaptırmak için sözleşme şart!

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, vefat eden anne ve babasının 17 Ağustos depremi öncesinde anlaştıkları müteahhidin yarım kalan inşaatı hakkında sorular soran okurunu cevaplıyor...



İyi niyet esastır

Babam ve amcalarım sahibi oldukları arsayı kayıtsız şartsız müteahhide vermişler, müteahhit arsaya beş blok yapacak. İnşaat karkas haldeyken 99 depremi oluyor ve inşaat için yeni şartlar getiriliyor. Bunun üzerine yarım kalan inşaat bir kooperatife veriliyor. Bu arada babam ve annem vefat ediyor ancak kooperatif de inşaatı süresinde bitirmiyor. Sözleşmede şart var. İnşaat süresinde bitmezse sözleşme fesholunur. Şimdi biz ne yapmalıyız Ö.Ö.

"Önce bir-iki küçük bilgi vereceğim sonra da ne yapacağınızı söyleyeceğim. Önce birinci kural. Bir sözleşme yapılır taraflar da imzalarsa kanuna ve ahlaka aykırı olmadıkça bu sözleşmenin hükümlerine uyulur. Sizin de elinizde bir sözleşme var, buna uyulacak.

Örneğin babanızın mirasçısı olmanız nedeni ile sözleşmede taraflardan birinin ölümü halinde mirasçıları devam eder anlamına bir hüküm varsa siz sözleşmeyi sürdüreceksiniz. Sözleşmede zamanında teslim edilmezse sözleşme son bulur diyor ise sözleşme son bulur. Ancak kanunlarımızda bir hüküm daha var, bu hakkını kullanırken karşı tarafı zarara uğratma maksadı ile hareket etmeyeceksin.

Yani karşındaki inşaatın yüzde 95'ini tamamlamışsa artık sözleşmeyi feshetmek iyi niyetle bağdaşmaz. Bunları göz önüne alacaksınız. Sonrası için ne yapacaksınız, bu da açık. Sonrası için bir meslektaşımla işbirliği yapacaksınız. Artık inşaatın yüzde kaçının yapıldığının tespiti için tespit talebinde mi bulunur, yoksa feshin tespitini mi talep eder, tazminat mı ister. Buna o karar verecek. Çünkü buna karar vermek için elinizde bulunan sözleşmenin incelenmesi şart. Umarım elinizdeki sözleşme geçersiz bir sözleşme değildir. işte buna da meslektaşım karar verecek."

Tamer Heper / POSTA



Geri Dön