18 / 04 / 2024

İnşaatçı ihracat teşviki istiyor!

İnşaatçı ihracat teşviki istiyor!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, "ihracat yapanların avantajları bize sağlanıyor mu? Konut yapıcıları olarak bunu bekliyoruz. Bir dönüş varsa bundan faydalanmalıyız." dedi



İnşaat sektörü 2015'te 1 milyon 289 bin konut sattı. Sektör Türkiye'de ev sahibi olmak isteyen yabancılara da 23 bin konut sattı. Yabancılara konut satışının ülke için en iyi ihracat olduğunu söyleyen İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Peki ihracat yapanların avantajları bize sağlanıyor mu? Konut yapıcıları olarak bunu bekliyoruz. Teşvikten ya da katma değerden bir dönüş varsa bundan faydalanmalıyız." dedi. 


İstanbul'da düzenlenen 4. İnşaat ve Konut Konferansı'nın açılışında konuşan Durbakayım, yabancıların ev alırken karşılaştığı sorunların çözülmesi halinde Türkiye'de de inşaat ve konut piyasasında İspanya, Fransa, Brezilya'daki gibi bir patlama yaşanacağını kaydetti. Yabancıya konut satıldığında paranın ülkeye girdiğini ve satılan malın da içeride kaldığını söyleyen Durbakayım, "Bu bir ülke için en güzel ihracattır. Üstelik diğer ihraç edilen mallarda ithalat oranı yüzde 40 ile yüzde 70 arasında iken; konutta ithalat oranı yüzde 20'yi geçmiyor. Önümüzdeki dönemde ihracatçılara tanınan teşvik, katma değer gibi avantajlan bekliyoruz, herhalde bunlar çok fazla şeyler değil." şeklinde konuştu. 


İSTİHDAM SON 10 SENEDE YÜZDE YÜZ ARTTI


İnşaat sektörünün istihdam piyasası açısından da önemli olduğunu belirten Durbakayım, "26,8 milyon kişilik toplam çalışan içinde 2 milyon kişi inşaat sektöründe çalışıyor. İşgücündeki son 10 yıllık artış yüzde 36,7 iken, inşaat sektöründeki işgücü 1 milyondan 2 milyona çıktı. Yani yüzde 100'lük bir artış gösterdi." diye konuştu. 



TÜRKİYE'DE 2016 DA 1,4 MİLYON KONUT SATILIR


İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: Konut ihtiyacının konut üretiminden fazla olduğuna dikkat çeken Durbakayım: "2014 ve 2015'te mevcut projelerdeki daireler satıldı. 2016'da ise yeni projelerden satıs olacak. Mevcut ve yeni projelerdeki satıslarla birlikte bu sene 1 milyon 400 bin konut satısı bekliyoruz." 


VERGİ VERİYORUZ AMA KÖSTEKLENİYORUZ 


Aşçıoglu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoglu: ABD'de bir sent bile vergi ödeyen herkes kıymetlidir. Biz de vergi veriyoruz ama hak ettiğimiz değeri görmüyoruz, hatta köstekleniyoruz. Elbette ki sektör olarak eskiye göre iyiyiz ama olması gereken yerde değiliz. 


YABANCILARIN İKİNCİ VATANI OLALIM 


Ağaoglu Şirketler Grubu CEO'su Dr. Önder Halisdemir: İngiltere, İspanya, Yunanistan gibi 22 ülke second home yani ikinci vatan programı ile ekonomilerine büyük girdiler sağladı. Biz de Türkiye'den ciddi tutarda gayrimenkul alan yabancılara oturma izni, 5 sene sonra da vatandaşlık verelim. Bir milyon yabancı hedeflense ekonomiye 350 milyar dolar girer. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM PLANSIZ GİDİYOR 


Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan: Kentsel dönüşüm çürük yapıların yenilenmesi seklinde ilerliyor. Bütünsel bir planlamanın olmaması bazı sıkıntılara yol acıyor. Dönüşüm yasasında gerekli düzenlemelerin hızla yapılması sektörün önünü açacak. İlk deneyimler her zaman öğretici ve dönülmez hatalar için gerekli tedbirleri almak için uyarıcıdır. 


Zaman




Geri Dön