17 / 04 / 2024

İnşaatçılar düşük faiz istiyor!

İnşaatçılar düşük faiz istiyor!

Piyasaların gözü kulağı faiz kararında. Yarın Merkez Bankası faizi indirip indirmediğini açıklayacak. Sektör temsilcileri nefesini tutmuş kritik kararı bekliyor. Ortak görüş: Olası bir faiz indirimi yatırımların önünü açar, istihdamı artırır.



Piyasaların gözü kulağı faiz kararında. Yarın Merkez Bankası faizi indirip indirmediğini açıklayacak. Sektör temsilcileri nefesini tutmuş kritik kararı bekliyor. Ortak görüş: Olası bir faiz indirimi yatırımların önünü açar, istihdamı artırır.


Faiz indirimi gelecek diye ekonomi cephesinde aylardır gözler Merkez Bankası’nda. Merkez Bankası Erdem Başçı son olarak, enflasyonda beklenen düşüş olması durumunda şubat başında ‘ara toplantı’ yapabileceğini açıklamış, beklentileri 4 Şubat’a endekslemişti. Ancak o gün gelip çattığında bankanın toplantıdan vazgeçtiği açıklandı. Piyasalarda soğuk duş etkisi yaratan kararla birlikte gözler bu kez 24 Şubat’a çevrildi. Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı karar tüm sektörler tarafından ‘kritik’ olarak nitelendiriliyor. Türkiye ekonomisini sırtlayan sektörlerin temsilcilerinin görüş birliğine vardığı konu ise faiz indiriminin ekonomiye yapacağı pozitif etki.


Yatırım iştahını artırıyor


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum: Yüksek faiz sadece gayrimenkul sektörünün sorunu değil. Faizin artışı ve azalışı tüketiciyi de yatırımcıyı da direkt etkiliyor. Biz yakın zamanda 5 tane ihaleye çıktık. Yüksek faiz, yatırımcıların yatırım kararını da etkiliyor. Hesap yaparken, fizibilite hazırlarken ne kadar kredi alması gerektiğine, yüzde kaç faiz vereceğine bakıyor. Yatırımı buna göre fizibıl buluyor ya da bulmuyor. Faizlerin düşük olması da elbette yatırımcının yatırım yapma iştahını, tüketicinin konut alma iştahını artıyor. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın faizi indirmesi gayrimenkul sektörü için pozitif bir gelişme olacaktır.  


Yüksek faiz kar yağdırır!


Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş: Merkez 'den artık ümidimi kestim. Bizim merkez bankamız mı uluslararası finans kuruluşlarının bankası mı anlayabilmiş değilim. Dünyayla rekabet edeceksek, dünyanın parasını buraya çekmeyi istiyorsak bunun en iyi yolu faizlerin düşürülmesidir. İstanbul’da 1 hafta boyunca kar hayatı durdurdu, insanlar evlerinden çıkmadılar. Yüksek faiz de ekonomimize kar yağması, ekonominin donması 

demektir.

  

Birbirini zincirleme etkiliyor


Özdilek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek: Faiz düşmesi biz sanayiciler için önemli. Faizin enflasyon ve kur farkı ile beraber gitmesi lazım. Enflasyonun üstünde giden her faiz ve kur farkı sanayiciyi olumsuz etkiler. Kaynaklar erir, yatırımlar azalır. İstihdam ve üretim birbirine paralel bir döngü. Zincirleme etki ediyor bu faktörler birbirini. Ülke ekonomisinin seyrinde gitmesi için milli gelirin artırılması gerekiyor. Milli gelirin artırılması tarım, sanayi ve hizmette yeni yatırımların yapılmasına bağlı. Yeni yatırımların yapılması da faizlerin düşüşüne bağlı.


Yatırımlar şaha kalkacak


Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: Faizin düşürülmesi sanayiciyi destekler. Faizin düşük oluşu Türkiye’de yatırımları artırır. Enflasyonla faizin birbirini nasıl etkilediği hesabını iyi yapmak lazım. Çünkü paranın da dışarısı kaçmaması lazım.


İstihdamı artırır


Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan: Ekonomik açıdan bir artı olur faizlerin düşmesi. Faizin düşmesi ekonominin canlanmasına, yatırımın ve istihdamın artmasına neden olur. Zamanla olacak isler tabiî ki bunlar yarına yansır diye beklememek lazım. Tek ayağı faiz değildin ekonomik büyümenin ancak önemli bir parçasıdır.


200 baz puan çok etkili olacaktır


Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar: Merkez'in en azından 50 baz puan kadar indirim yapabilmesini bekliyoruz ama bu 50 baz puan vesaire otomotiv kredilerinde kendisini çok fazla göstermiyor. 200 baz puan gibi bir indirim olursa otomotiv kredi formüllerinde kendisini çok daha net gösterir.  


Kurların hareketi otoda önemli


Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt: Faizlerdeki düşüşler döviz kurlarında yükselmeye yol açmazsa, satışlara bir miktar olumlu olarak yansıyabilir. Ancak bu düşüş kurun artmasına yol açarsa bu durumda fiyatların artması da söz konusu olacaktır.


Tahmin edilmeyen sonuçlar doğurur 


İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz: Ekonominin canlanması için önemli bir dişlidir faiz. O yanındaki dişlileri de döndürür. Hiç tahmin etmediğimiz noktalara da olumlu anlamda yansır. MB için enflasyon oranları önemli bir karar noktası.


Akşam


Geri Dön