19 / 04 / 2024

İnşaatçılar sorunlarını Başbakan Davutoğlu'na iletti!

İnşaatçılar sorunlarını Başbakan Davutoğlu'na iletti!

Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörü, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği koordinasyonunda düzenlenen zirvede masaya yatırıldı. Zirveye Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra ilgili tüm bakanlar da katıldı!




Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörü, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği koordinasyonunda düzenlenen zirvede masaya yatırıldı. Zirveye Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra ilgili tüm bakanlar ile TMB, GYODER, KONUTDER, İNTES ve Türk MMMB yönetim kurulu başkanları da katıldı. Zirvede, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan büyük altyapı projeleri, ulaşım, enerji yatırımları, kentsel dönüşüm hamlesi görüşülürken, sektördeki vergi yükü ve rant vergisi başta olmak üzere sektörün sorunları Davutoğlu'na iletildi. Sektörün tüm temsilcilerinin katıldığı "İnşaat Sektörü Zirvesinde, sektörün yüksek standartlarda sağlıklı bir yapıya kavuşturulması için görüş alışverişinde bulunuldu. 

DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre inşaat sektörünün gündem maddeleri arasında KDV yükünün azaltılması bulunuyor. Sektör yetkilileri, sektördeki vergi yükünün üreticiler için çok ağır olduğunu belirtirken, inşaat ruhsatı, damga vergisi ve tapu devri harçları gibi pek çok giderin üreticiyi olumsuz etkilediği belirtildi. Sektör yetkilileri, diğer bir sorunun ise İmar Kanunu'ndaki rant vergisi kararı olduğunu, bunun büyümenin lokomotif sektörü inşaatı baltalayacağını, bu kararın sektörü durduracağım belirtiyor. 

İnşaatçılar, Başbakan'a sorunlara ilişkin çözüm önerilerini de sundu. 

Türkiye'de yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarın yabancı yatırımcının iştahım kabarttığım, Türkiye'deki gayrimenkulleri yurtdışına pazarlamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı'mn ortaklaşa çalışması gerektiğine dikkat çekiliyor. 

Tellioğlu: Biz sektör temsilcisiyiz rant temsilinde olmayız Yazılı açıklama yapan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu da zirveye katılan sektör temsilcilerine yönelik ağır eleştirilerde bulundu. Bazı STK'lann Anadolu'nun inşaat sektörünü temsil etmediğini ve Başbakan ile görüşme taleplerinin de sektörün sorunlarının çözümüne yönelik olmadığım savunan Tellioğlu, şunları kaydetti:"Başbakan ile toplantı yapan KONUTDER, INTES, GYODER ve TMB'nin inşaat sektörü adına, başbakana talep iletmeleri; Türkiye ve sektör gerçekleri ve menfaatlerinden uzak, sadece ranta endeksli bir yaklaşım ve taleptir. Söz konusu STK'lann gayesi ve derdi Türkiye'de inşaat sektörünün sorunları, talepleri ve gelişmesi değildir. Ve yıllardan beridir de, bu böyledir. Sektörün ihtiyacı olduğu bir zamanda sesleri çıkmayan bu kuruluşlar; ne zaman ki; ticari menfaatlerine veya rantlarına dokunan bir yasa çıktığında ya da rantları kesildiğinde, bunu Anadolu müteahhitlerinin talebiymiş gibi hükümete iletmeleri, gerçekçi bir yaklaşım değildir. Hükümetimizin bunu böyle göreceğine inancımız tamdır." 



Dünya


Geri Dön