23 / 04 / 2024

İnşaatçılardan sonra sigortacılar da Afrika'ya açılıyor

İnşaatçılardan sonra sigortacılar da Afrika'ya açılıyor

Bir dönem Türk müteahhitlerin paralarını alamadığı haberleriyle gündeme gelen Libya, sigorta sektörünün yeni gözdesi oldu



Bu ülkeyi Afrika'ya açılacak kapı olarak gören Türk şirketi Martin ve Martin Sigorta başkent Trablus'ta ofis açtı. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Can Ateş, 1,5 milyar dolar-lık değeri sigortaladıklarını, hedeflerinin 3 yıl içinde 5 mil-yar dolar olduğunu söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Davos'taki 'One minute' çıkışıyla Türkiye'ye yakınlık düzeyini artıran Libya, Türk yatırımcıların ülkede yatırım yapması için kolaylıklar sunuyor. Dışa açılım atağı başlatan Kuzey Afrika ülkesinde özellikle müteahhitlik alanında tercih edilen Türkleri takiben sigorta firmaları da Libya'yı Afrika'ya açılan kapı olarak görüyor. Türkiye'nin sigorta ve reasürans alanında ilk 5 şirketinden biri olan Martin ve Martin Sigorta ve Reasürans Brokerliği de başkent Trablus'ta ofis açtı. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Can Ateş, "Kuzey Afrika bölgesi ve özellikle Libya, yatırımlara açık yapısı ile küresel ekonomide son derece önemli bir değere sahip. Sadece sigorta dünyası için değil, tüm sektörler için de potansiyel ve gözde bir pazar. Martin ve Martin olarak Libya, her zaman önem verdiğimiz ve var olmak istediğimiz bir ülke oldu. Aynı zamanda, 'Kuzey Afrika Bölge Müdürlüğü' olarak faaliyette bulunacak olan Libya ofisimiz, başta Cezayir olmak üzere bölgedeki diğer ülkelere de hizmet verecek. Gelecek dönemde uluslararası güçlü ağımıza yeni noktalar eklemeye devam edeceğiz." dedi.

Risk yönetimini üstlendiği varlıklarının toplam değeri 20 milyar doları geçen sigorta şirketinin 500'ün üzerinde kurumsal, 30 bini aşan bireysel müşterisi bulunuyor. Ateş, 1,5 milyar dolarlık değeri sigortalayarak girdikleri Libya pazarında 3 yıl içinde 5 milyar dolarlık potansiyele ulaşacaklarını kaydetti. Martin ve Martin, yurtdışı faaliyetlerine Türk yatırımcıların dış ülkelere yönelik girişimlerine eşlik ederek adım atıyor. Şirket, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan ve Rusya pazarlarında da faaliyet gösteriyor.

Libya Büyükelçisi Levent Şahinkaya, Libya'nın 138 milyar dolarlık döviz rezerviyle nakit zengini olduğu bilgisini vererek bu rakamı kademeli olarak dünya ekonomisine entegre edeceğini bildirdi. Türklerin Libya'da itibarlı kabul edildiğinin altını çizen Şahinkaya, "Hükümetin dış politika açılımları ve Filistin meselesi sayesinde 'Altın Çağ' yaşıyoruz. Kaddafi, Başbakanımıza Arap Ligi'ne gelip konuşma yapabilirsiniz dedi. Bu durum Türkiye'ye yakınlığı gösteriyor. Önümüzdeki 5-10 yıl da bu böyle devam eder." şeklinde konuştu. Libya'daki birçok müteahhitlik projelerine devam eden Summa'nın Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora da, Libya hükümetinin Türkiye'ye yakınlığından bahsederek Türk bankalarının teminatlarının kabul edilmesi durumunda işlerin daha da artacağını vurguladı.
Serkan Şahin / Zaman


Geri Dön