25 / 04 / 2024

İnşaatçıya vergi ödülü mü geliyor?

İnşaatçıya vergi ödülü mü geliyor?

Fuarda her yit olduğu gibi Arap alıcılar ağırlıklı olarak dikkat çekekti. İnşaattan vazgeçmeyen hükümet, KDV'yi yüzde 8 ya da I nşaatçıya vergi 1'e indirmeye hazırlanıyor.



AKP hükümeti konut sektöründe yaşanan durgunluğu aşmak amacıyla KDV, belediye ve tapu harçlarında indirim yapmak için çalışma başlatıyor. 


Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü AKP Bitlis Milletvekili Vedat Temizöz, inşaat sektöründe oluşan konut stokunu eritmek için KDV, vergi ve harçlarda indirim yapılması gerektiğini belirterek 15 Ekim'de Plan Bütçe Alt Komisyonu'nda yeni gelir tasarısının görüşüleceğini, orada bu indirimleri gündeme getireceğini söyledi. 


21 Eylül'de kapılarım açan Ortadoğu'nun en büyük gayrimenkul fuarı Dubai Cityscape Global'e bu yıl 32'si Türk olmak üzere dünyadan 200'ün üzerinde firma katıldı. Cityscape Global 2014 Fuarı'na DAP Yapı'nın davetlisi olarak katılan Temizöz, inşaatta bir duraklamanın söz konusu olduğuna, bunun büyüme rakamlarına yansıdığım buna engel olunması gerektiğine işaret etti. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın aksine inşaatta devlet desteğinin olması gerektiğini anlatan Temizöz, "İmalat sektörüne destek olunurken inşaat gözden çıkarılmaz. İmalat sektörünün yüzde 70'i ithal ürünlerle gerçekleşiyor. İnşaatta yerlilik oranı daha fazla. 


Ayrıca istihdam konusunda yetişmiş elemana ihtiyaç da duymuyor. İnşaat sektörü bugüne kadar kendi çabalarıyla bir yere geldi. Tapu, belediye harçlan ve KDV'de indirim yapacağız. Bunun için çalışacağız. Şu anda konutlarda yüzde 18 olan KDV oranları yüzde 8'e, yüzde l'e indirilebilir. Bu indirimlerin hangi süreleri kapsayacağı da üzerinde çalışılacak konular. 2009'da konut stoklarının eritilmesi için bir çalışma olmuştu. Sektörü hareketlendirmek için bunun yapılması gerekiyor" diye konuştu. Önümüzdeki dönemlerde konuttaki vergi ve harçların indirilmesinin kendileri için farz olduğunu anlatan Temizöz, "Türkiye inşaat sektörünün yanında olmalı" dedi. 


Öte yandan milyon dolarlık projelerde plan değişikliklerinde ödenen harçlar yüzde 1 civarında bulunuyor. 100 milyon dolarlık bir projede 5 kere plan tadilatı olduğunda her bir değişimde dev firmalar yaklaşık 5 milyon dolarlık para ödüyor. 

Temizöz, planlar yenilendiğinde sözleşme sayısı kadar damga vergisi yerine damga vergisini, biraz yüksek tutulması gerektiğini bunu da Plan ve Bütçe Komisyonu'na önereceğini sözlerine ekledi. 


Cumhuriyet



Geri Dön