28 / 03 / 2024

İnşaatı durdurulan kooperatiften daire alınabilir mi?

İnşaatı durdurulan kooperatiften daire alınabilir mi?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugün ki köşe yazısında bir okuyucusunun inşaatı duran bir kooperatiften aldığı daire ile ilgili sorusunu cevaplandırıyor. İşte Tamer Heper'in Posta'daki köşe yazısı;



1985'te kurulmuş bir kooperatif var. Mesken inşaatı sürmekte iken 1990'da inşaat ruhsatı, orman arazisi iddiası ile iptal oldu. Ancak inşaat sürdü ve ben bu siteden noter sözleşmesi ile bir daire satın aldım. Aradan geçen 25 sene içinde kooperatif hâlâ duruyor, aidat topluyor ve aynı zamanda yönetim bizden para alıyor. Bu yapılanlar doğru mu? • A.T. 



Size hangi yanlışı anlatarak başlasam bilemiyorum. "Ruhsat iptal oldu" diyorsunuz. Hatta orman idaresi araziye el koydu ama inşaat sürdü. Böyle bir inşaat olabilir mi? Üstelik bunu yapan bir kooperatif olabilir mi? Sizin siteniz şimdi gecekondu. Tapunuz da yok. Zaten "Noterden satın aldım" demeniz yeterli, zira noterde gayrimenkul satın alınmaz. Siteniz gecekondu olduğu ve tapu kaydında sizin kooperatifiniz malik olmadığı için sitenizde kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurmak diye bir şey de olamaz. Bunlar olmayınca sizin sitede yönetim de olmaz. Bu nedenle siz hâlâ kooperatif tarafından yönetiliyorsunuz. Yönetim adı altında bir kuruluş var ise bunun yasal dayanağı yok. Bir gün binalannızın yıkılması için girişimde bulunulması mümkün. Biraz daha ileri gideyim, bugüne kadar bu yerde oturduğunuz dahi kârdır, zira orman arazisi olduğu için bu yerlere tapu almanız 2B mevzuatı çerçevesinde olabilirdi ama bunun için de büyük para talep edildiğini yazmışsınız. Bugün için kooperatif yönetimi siteye hakim, zira tasfiyeye girmemiş. Sitede kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmayacak. Bu nedenle her ne kadar kooperatifin ruhsatsız yaptığı inşaat gibi ağır kusurlu işler ortaklannı zarara uğratmışsa da mevcudiyetini devam ettiriyor. 


Posta - Tamer Heper


Geri Dön