24 / 04 / 2024

İnşaatın devleri 2015'te yeni yatırımlara hazırlanıyor!

İnşaatın devleri 2015'te yeni yatırımlara hazırlanıyor!

İnşaat sektörünün lider firmaları 2015 yılında yeni projelerine hazırlanıyor. 2015'ten umutlu olan sektör patronları, 2015 yılında yapacakları yatırımlar için hazırlıklara başladı. İşte firmaların 2015 planları...




'1.4 Milyarlık Değer Oluşturacak'


Bu yılın kendileri için verimlilik ve prim yapacak bölgelere de dikkat lansmanlar yılı olduğunu ifade çeken Seba Gacemer, "Üçüncü eden Sinpaş GYO Genel Müdürü Köprü ve Üçüncü Havalimanı'na Seba Gacemer, "Sinpaş'ın bağlantı yolu olan araziler, şehir 40. yaşını kutladığımız merkezinde dönüşüme uğrayan 2014 senesinde toplamda alanlar 2015 itibariyle yine prim 860 milyon yatırım bedeliyle yapmaya devam edecek. Şile ve 1834 konutluk 5 projeyi lanse TEM Otoyolu bağlantıları ve ederek yeni sahipleriyle Üçüncü Köprü bağlantısı bulunan buluşturduk" diye konuştu. ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na 2015 yılında Ankara'da Çankaya ve 10 dakika mesafedeki Sultanbeyli, GOP projelerini lanse Anadolu yakasının gözde edeceklerinin haberini veren Seba bölgelerinden biri olacak. 


Gacemer, "İstanbul'da Bomonti Çekmeköy-Sancaktepe hattı hem projemizi sizlere sunacağız. 2015 ulaşım ağları hem de yaşam projelerimizde, toplam 2600 kalitesi nedeniyle tercih edilen konutla, sektörde 1.4 milyarlık bir lokasyonlardan biri olmaya devam değer oluşturacağız" dedi. 2015'te edecek" değerlendirmesini yaptı. 



'KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇÖZÜME KAVUŞTU' 


2014'ün, seçimlere ve piyasadaki durağanlığa rağmen inşaat sektörü için hareketli geçtiğine değinen Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, Al özellikle kentsel dönüşüme vurgu HL yaptı. 2014'le birlikte dönüşümün Hl tamamen çözüme kavuştuğunu ı;Bk söyleyen Ali Nuhoğlu, "Yenitepe Kadıköy projemizde Aralık ayı içerisinde aldığımız inşaat ruhsatı ve 2. ada çalışmalarımız bu sürecin ne kadar hız kazandığının da bir Pml kanıtı olarak ortaya v. çıkıyor" dedi. 


Yenitepe Kadıköy " projesinde 2. ada 2015 çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlamayı hedeflediklerini de ifade eden Nuhoğlu, Yenitepe Kadıköy'de olduğu gibi önümüzdeki dönemde de farklılaşan çizgi üstü projelere imza atmaya devam edeceklerinin haberini verdi. 2015'in sektör adına başarılı geçeceğine inandığını sözlerine ekleyen Nuhoğlu, 2015'te sürdürecekleri projelerini ise şöyle açıkladı, "2015'te sürdüreceğimiz projeler arasında modem bir alışveriş merkezi konseptiyle kurgulanan Gürpınar balık hali Adana-Erzurum'da 2 ayrı şantiyede yol inşaatı, Irak'taki hastane inşaatı, Medeniyet Üniversitesi inşaatı, Hitit Üniversitesi inşaatı, Çekmeköy Hastanesi inşaatı ve 1 milyon metrekarelik alanı kapsayan ve yapımı tamamlanan Yenikapı Meydan Projesi de yer alıyor." 



'2015 ZORLU GEÇECEK'


Dumankaya înşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, 2014 yılında tüm zorluklara rağmen ekonominin ve inşaat sektörünün ayakta dimdik durabilmeyi başardığını anlattı. Türkiye'nin jeopolitik konumundan dolayı karşı karşıya kaldığı risklerin 2015 yılında da devam i edecek gibi gözüktüğüne dikkat  çeken Uğur Dumankaya, "Bu sebeple 2015 yılı piyasalar açısından bu yıla göre daha zor bir yıl olacak gibi gözüküyor. 


Gelecek yıl FED'in faiz artırım sürecini de göz önüne aldığımızda genel yapı itibariyle karamsar olmamıza gerek olmadığını ama 2015 yüma dikkat etmemiz gerektiğini «s» düşünüyorum. 2015 yılında özellikle yılın ikinci yarısında seçim sonrası süreçte piyasaların pozitif anlamda toparlanacağını öngörüyorum" dedi. 


Dumankaya înşaat, 2015 yılı içerisinde Gebze ve Fikirtepe projelerini görücüye çıkaracak. Her iki projenin de çalışmaları devam ediyor. Gebze'de 142 dönüm arazi üzerinde 1 milyar TL'lik bir yatırımla 4 bin 500 konuttan oluşacak proje, bölgenin en kapsamlı projesi olacak. Çayırova'da Yapı Kredi'nin teknoloji üssünün karşısında yer alan arazi, 3. Köprü yolunda yer aldığı için ulaşım açısından da avantaja sahip. Proje için şu anda pazar araştırmaları yapılıyor. Projenin Mart ajanda satışa 1 çıkarılması planlanıyor. 



EKONOMİNİN İTİCİ GÜCÜ OLMAYA DEVAM 


Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, sektörün 2014'te beklentilerin üzerine geçerek gayet başarüı bir dönem geçirdiğini belirtti. Firma olaraksa, İstanbul'da geliştirdikleri proje portföyünün 4 milyar dolar seviyesine ulaştığına vurgu yapan Feyzullah Yetgin, "Çalık Gayrimenkul'ün TOKÎ iştiraki Emlak Konut GYO ile birlikte gelir ortaklığı modeliyle gerçekleştirdiği Üsküdar'daki Şehrizar Konakları Projesi'ni tamamladık, istanbul'a kazandırdığımız önemli bir eser olan Şehrizar Konakları'nda yaşam başladı. Ülkemizin ilk kentsel yenileme projesi olan Tarlabaşı360 projemizin ofis ve rezidanslarmm lansmanmı yaparak satışlara başladık. Ataşehir'de ise istanbul Finans Merkezi'nin ilk ve en büyük projesi olan Metropol istanbul projemize de yerli ve yabancı yatırımcüarm ilgisi sürüyor" diye konuştu. Yetgin, sektörün 2015'te de ekonominin itici gücü olmaya devam edeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi. 



İSTANBUL'UN SEMTLERİ DKY İMZASIYLA TANIŞACAK 


2014 yılını satış anlamında sektörün iyi geçirdiğini söyleyerek sözlerine başlayan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, yılın DKY İnşaat içinse kapsamlı araştırmalarla geçen yeni projelerin hazırlık yılı niteliğinde olduğunu söyledi. 2015'in de Türkiye çevresindeki olumsuz atmosferden etkilenmeyip, uluslararası alanda rahat kalırsa, daha iyi geçeceğini ifade eden Ali Dumankaya, firma olarak 2015 yılında Kartal, Maltepe, Ataşehir, Yenisahra, Göztepe, Kağıthane, Sultanbeyli ve Kadıköy bölgelerinde projelere start vereceklerinin haberini verdi. DKY İnşaat, yeni yılda Maltepe'de Tekel Evleri'ni dönüştürecek. Ataşehir Yenisahra bölgesinde de etaplar halinde bir diğer dönüşüm projesini hayata geçirecek. Firmanın yıl içerisinde planladığı bir diğer proje ise, Göztepe Ofis Park olacak. DKY, Sultanbeyli'de de 250 adet ticari alan ve 250 adet civarı konut ve ofisten oluşan karma proje çalışmalarına devam edecek. 


 

'Yeni yıldan umutluyum'


2015 yılı için beklentilerinin iyimser olduğunu dile getiren EYG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk  Çelik, "Global ekonominin ülkemiz için daha olumlu seyredeceği ve bu yıl ülkemize sermaye girişinin yüksek olacağını öngörüyoruz. 

Petrol Ömer fiyatlarındaki Faruk gerileme ile birlikte enflasyonun daha kolay kontrol k edilebileceğini düşünüyoruz. Gerek sermaye girişi, gerekse enflasyondaki olumlu hareketlerin faiz oranlarına da yansıyacağını, bununla beraber konut kredisi faizlerinin yönünün de aşağıya , doğru olmasını bekliyoruz" diye konuştu. Mütekabiliyet yasasıyla * yabancılara konut satışının her yıl arttığına da değinen Ömer Faruk Çelik, "Önümüzdeki yıl da artacak. Tüm AVM'ler ve sokaklardan da bunu görüyoruz. İç talep dengesindeki arz-talep açığı da bu yabancıya satışla kapatılacak" şeklinde konuştu. 



2015'te 700 MİLYONLUK YATIRIM YAPACAK


2014'e neredeyse stoksuz giren DAP Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 2015'te yaklaşık 700 milyon TL'lik yatırım yapacaklarını ve 3 yeni projeyi lanse edeceklerinin müjdesini vererek sözlerine başladı. 2014 yılının ilk yarısında 30 Mart yerel seçimlerinin de etkisiyle gayrimenkul sektöründe kısa süreli bir duraklama dönemi yaşandığına dikkat çeken Ziya Yılmaz, "Gayrimenkul sektöründe satış anlamında kısa süreli bir yavaşlama görüldü. Her seçim öncesi olduğu gibi doğan belirsizliğin ortadan kalkmasının ardından bekleyen yatırımların açıklanması ve tüketicilerin de talepleriyle sektörde eski dinamiğini kazandı" dedi. 2015 yılında ise inşaat sektöründe son yıllarda görülen hareketliliğin devam edeceğine vurgu yapan DAP Holding'in patronu, "Mütekabiliyet yasaları sektörümüz açısından büyük önem arz ediyor. Eskiden satışlar Mart-Haziran ve Eylül-Aralık aylarına sıkışırdı. Birkaç yıldır tüm seneye yayıldığını görüyoruz. 2015 yılında da aynı şekilde devam edeceğini düşünüyorum" dedi. 



FERKO 2015'te HIZLI ESECEK


Ferko İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten, sektör açısından 2014 yılına damgasını vuran en önemli gelişmelerinden bir tanesinin SjSjgl tüketiciye 14 gün içinde Cayma KM Hakkı ve sonrasında Dönme Hakkı'nın tanınacak ve inşaatı tamamlama sigortası zorunluluğu gibi R uygulamaları devreye alan ; M i Yeni Tüketici Kanunu flİK olduğunu belirtti. Firma Âr— olarak da, 2014'ün hedeflerini gerçekleştirdikleri bir yıl olduğunu söyleyen Gökçe Meriçten, "Bu yılı bizim için özel kılan ise Levent Büyükdere Caddesi'nde başladığımız Ferko Signature ofis projemizdi. 

Haziran ayında lansmanını yaptığımız projeye gösterilen ilgi beklediğimizin üzerinde gerçekleşmesinden dolayı mutluyuz. Bu yıl ayrıca Kastamonu İlgaz'da var olan İlgaz Mountain Resorfu devralarak yanına l ayrıca İlgaz Mountain Otel projemizin inşasına başladık" dedi. İstanbul'da 4-5 proje için arazi alımlarını da gerçekleştirdiklerini söyleyen Meriçten, "Bu projelerden biri Cendere Yolu'ndaki ofis, ticari alan ve otelden 'oluşacak. Ayrıca Göktürk tarafında biri ticari diğeri konut olmak üzere iki projemizi  daha hayata geçireceğiz" dedi. 



Yeni lansmanlar sırada bekliyor 


Sektörün ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olarak dikkat çektiğini belirten Sinpaş Holding İştiraki Servet GYO Genel Müdürü Mahmut Sefa Çelik, "Sektör geneline baktığımızda, yılın ilk yarısında üımlı bir seyir izleyen sektörümüz, özellikle Ağustos ayından itibaren geçen yılki satış rakamlarının yüzde 20-25 üzerine çıkmaya başladı. Ağustos, Eylül, Ekim üç ay üst üste bir yükseliş trendi yakalandı" dedi. Sinpaş Yapı olarak yeni projeler, kampanyalar, eski projelerdeki ev teslimleri ve yeni etaplar ile dolu dolu bir yü geçirdiklerine vurgu yapan Mahmut Sefa Çelik, 2015'te de yeni lansman ve mevcut projelerindeki satışları tamamlamak adına yeni girişimlerinin olacağına değindi.



DIŞ KAYNAKLAR SEKTÖRÜ CANLANDIRACAK


Türk gayrimenkul sektörünün iyi bir yıl geçirdiğini belirten özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise, "Şüphesiz ki bunda Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasının ve tam olarak uygulanmasının yanı sıra ekonomik ve siyasi alanda yaşanan olumlu gelişmelerin etkisi büyüktü" dedi. 


Özyurtlar olarak 2014 yılını; yeni yatırımlar, projeler ve teslimatların tamamlandığı yoğun bir yıl olarak sonlandırdıklarını ifade eden Tamer Özyurt, "201 5 yılını ise hiç vakit kaybetmeden Nlogo İstanbul projemizin 2. Etap lansmanı ile karşılayacağız" diyerek müjdeyi verdi, özyurt 2015 yılında ise, yerli tüketicilerin yanı sıra inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin finansını, mütekabiliyet yasasından yararlanarak ülkeye yatırım yapan dış kaynakların canlandıracağını düşündüğünü belirtti. 



2015 dönüm noktası olacak


201 5'te gayrimenkul sektörünü etkileyecek en önemli etkenin Haziran başında gerçekleşecek seçimler olduğuna değinen Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, "Haziran başında yapılacak bu seçim sonucu Türkiye'nin geleceğini belirleyeceği gibi hem Türkiye ekonomisine hem de inşaat sektörünün geleceğine ışık tutacak. Yerli ve yabancı alıcıların tavrı bu seçime endeksli olacak. Hatta gayrimenkul sektöründe yeni projeler ve satışlar seçimden bir iki ay önce tamamen 'Bekle-Gör' pozisyonuna geçecektir" diye konuştu. 


Durbakayım, inşaat sektörü genel büyümesinin 2015'te yüzde 20'lere dayanmasını öngördüğünü kaydetti. 2015 yılında Suadiye Sahil Sitesi ve Fikirtepe projelerine start verecek olan Teknik Yapı ayrıca büyük çaplı sürpriz bir projeye daha hazırlanıyor. 



2015 HAREKETLİ GEÇECEK


 Artaş Grubu, 2014 yılını satışları devam eden Eclipse Maslak, Avrupa Konutları TEM 2 ve ortak girişimlerle hayata geçirilen Vadistanbul ile Tema İstanbul projeleri ile verimli geçirdi. Kasım ayının başında yeni projesi Avrupa Konutları Kale'yi lanse eden firma, bir hatta gibi bir sürede 400 konutun satışını tamamladı. 2015 yılında öncelikli amaçlarının hayata geçirdikleri projelerin teslimlerinin bir an önce yapılmasını sağlamak olduğunu söyleyen Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, yıl sonu itibariyle inşaat sektörünün hareketliliğini daha da artırarak 2014'ü başarılı bir grafikle tamamlayacağını vurguladı. Çetinsaya'ya göre, bu hareketlilik 2015'te de hızlanarak devam edecek. 



Posta Emlak


Geri Dön