25 / 04 / 2024

İnşaatın patronlarından koalisyon açıklaması!

İnşaatın patronlarından koalisyon açıklaması!

7 Haziran seçimlerini değerlendiren inşaat dünyasının önde gelen isimleri ‘ durmak yok, üretime devam’ mesajı verdi. Patronlar, siyasi takvimin uzlaşma yönü ağır basan bir hükümet kurulmasıyla sonuçlanması temennisinde bulundu.



Sektör temsilcilerine göre, eğer koalisyon kurulur ve doğru yönetilirse var olan istikrar sürdürülebilir.Gayrimenkul sektöründe yaz dönemine girilirken, konut almayı düşünen vatandaşlar kararsızlık içinde. Her biri milyon dolarlarla ölçülen markalı projeler üreten şirketlerin yöneticileri ise hükümet kurma çalışmalarının konut talebinde ertelemeye yol açacağına dikkat çekerek, ’’Koalisyon ihtimalinin ortaya çıkması nedeniyle sıcak satışa dayalı süreçte aksamalar olacaktır. Buna rağmen daha önceki planlarımıza göre üretimlerimize devam edeceğiz. Ramazan Bayramına kadar herşey netleşmiş olmalı’’ mesajı verdi.




Yabancılar şanslı


2015 yılının başında yaşanan yüksek satış rakamlarının yılın üçüncü çeyreğine kadar yakalanmasının zor olduğuna işaret eden patronlar, durgunluğun yaz dönemine denk gelmesiyle satışların seyrinin değişmeyeceğini ancak döviz kurunun artması nedeniyle yabancı yatırımcı için alım fırsatının doğacağını dile getiriyor. Bunun sağlanması için de istikrarlı bir hükümet modeli üzerinde durulmasını isteniyor. ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan da, “Gayrimenkul sektöründe hiçbir zaman durgunluk olmaz. Seçim öncesi hareketlilik şimdi de devam ediyor. Ev almanın tam zamanı” dedi. Bu arada 18 Mayıs'tan 9 Haziran'a kadar borsa yüzde 11.5 değer kaybederken 17 gayrimenkul yatırım ortaklığını kapsayan endeks yüzde 17.6 geriledi. Olumsuz sürecin yapılan ılımlı açıklamalara bağlı olarak durduğu gözlendi.



Kim Ne Dedi?



Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya: Koalisyon gelişmiş ekonomilerde sık rastlanan bir yönetim modeli. Olgunlaşmış demokrasilerde oldukça işlevseldir. Yeni bir dönem başlıyor, alışacağız, istikrarın devam edeceğine inanıyoruz, belki bir erken seçim çıkar ama ekonomi için olumsuz bir şey görmüyorum.



Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı: Şu anda herkes olup biteni gözlemliyor. Siyasi partiler, güven ortamı dahil bu ülkenin elde ettiği genel kazanımları dikkate alarak hareket etmeli. Hükümet formülleri ortaya konulup somut adımlar atılmalıdır. Güçlü bir hükümet kurulmalıdır. Ekonomik dış faktörleri de gözden kaçırmamak gerekiyor. Bu süreçte erken seçim son seçenektir.




Ağaoğlu Şirketler Grubu Murahhas Aza'sı Hasan Rahvalı: Ülkesini seven insanlar mutlaka çare üretir. Biraz bekleyip görelim. Geniş tabanlı istikrarlı bir hükümet beklentisi var. AK Parti ve CHP, toplumun üçte ikisinden daha fazlasını temsil eden iki parti olarak eşit şartlarda bir koalisyona gidip Türkiye’yi orta gelir tuzağından çıkarabileceğine inanıyorum.



KONUT-DER Başkanı Ömer Faruk Çelik: Bu dönemi sakin ve soğukkanlı bir şekilde geçirmeliyiz. Hükümet mutlaka kurulur. Kim gelirse gelsin fark etmez Beklentilerin afaki olduğu dönemde piyasalar 1-2 gün sallanır sonra su yolunu bulur.



GYODER Başkanı Aziz Torun: Kur artışı yabancı için fırsat Şirketlerin nasıl yönetimlerinin değişmesi söz konusu olunca şirket batmıyorsa seçimlerden sonra da öyle olacak. Yaz dönemi yabancılar için iyi bir tarihe denk geliyor. Döviz artarsa yabancılar alımlarını artıracaktır. Yerli için dezavantaj olan bu durum yabancı için fırsat.




GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik: Piyasalar kısa zamanda oturacak ve normale dönecektir. Koalisyon hükümetini izleriz, sonunda tekrar iktidara en yakın partiye millet yeni güçlü bir yetki verecektir.



Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas: Eski ekonomik koşullar olsaydı şu anda ortalık yıkılmıştı. Şu anda koalisyon gibi ihtimaller olsa da olumlu işaretler var. Seçimin yaza denk gelmesi nedeniyle skin bir süreç geçirebiliriz, bir süre cepten yeriz.



Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: Yiyecek içecek gibi değil, insanlar biraz erteler, ama piyasalar sonuçta kendi mecrasını bulacaktır. İnşallah en kısa zamanda eski ekonomimize kavuşuruz. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri, 70 yan sanayiye iş veren sektördür. siyasi süreçler gelir geçer. İşimize konut alıcılarına sahip çıkmaya devam edeceğiz.



Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı: Bekleyip göreceğiz ama piyasalar, yansımalar açısından daha çok erken. Ancak bu, tabi milletin seçimidir, her şeyin iyi ve hayırlı olmasını isteriz.



DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: Beklentimiz bir an önce hükümetin kurulmasıdır. Sonuçta çözüm sürecinin de, Türkiye’nin yaşadığı demokratik ortamın da hayırlısıyla devam ettirileceğine inanıyoruz.



Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu: Ülke ve sektör olarak koalisyon çok sevdiğimiz bir şey değil ancak hayırlısı olsun.




Yeni Akit - Mehmet Canıtatlı


Geri Dön