08 / 05 / 2024

İnşaatlarda birinci ölüm sebebi düşme!

İnşaatlarda birinci ölüm sebebi düşme!

7 Eylül itibarıyla 2014'te iş kazalarında bin 272 işçi yaşamını yitirdi. Bu ölümlerin sektörel dağılımında Soma faciasının etkisi ile madencilik sektörü 336 ölümle ilk sırada yer alırken, inşaat 272 ölüm ile ikinci oldu...



İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin iş kazaları üzerine yaptığı son araştırma, inşaat sektöründeki tehlikeyi gözler önüne serdi.


Rapora göre, 7 Eylül itibarıyla 2014'te iş kazalarında bin 272 işçi yaşamını yitirdi. Bu ölümlerin sektörel dağılımında Soma faciasının etkisi ile madencilik sektörü 336 ölümle ilk sırada yer alırken, inşaat 272 ölüm ile ikinci oldu. Bunların 54'ü büyük şantiyelerde meydana gelen kazalarda hayatını yitirdi. 166'sı kentsel dönüşüm ve küçük müteahhit şantiyelerinde ölürken, 26'sı devlet binası, üniversite ve belediye çalışmalarında yaşamını yitirdi. 12'si karayolları çalışmalarında, 16'sı da HES ve termik santral inşaatlarında vefat etti. İnşaat işçileri en çok düşme sebebiyle hayatını yitirdi. Araştırmaya göre düşme nedeniyle 155 işçi, göçük, ezilme nedeniyle 50 işçi, elektrik çarpması nedeniyle 17 işçi, kalp krizi gibi sebeplerle 15 işçi, trafik, servis kazası nedeniyle 13 işçi, patlama, yanma nedeniyle 10 işçi, nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 7 işçi, zehirlenme, boğulma nedeniyle 5 inşaat işçisi can verdi. Bütün sektörler dikkat alındığında en fazla ölüm 417 ile mayıs ayında yaşandı. Düşme ile ilgili asansör kazaları Türkiye'de dikkat çekiyor. Son olarak Torun Tower'daki 10 işçinin ölümü ile gündeme gelen asansör kazaları işçilerin can güvenliğini tehlikeye atıyor. Avrupa'daki asansörlü ölüm kazalarının yüzde 70'inin Türkiye'de olduğuna dikkat çeken Asansör ve Yürüyen Merpen Sanayicileri Derneği Başkanı Sefa Targıt, ülkedeki 300 bin asansörün 150 bininin denetlendiğini, bunların yüzde 64'ünün arızalı çıktığını söyledi. İş güvenliği uzmanı Murat Güzey, Türkiye'de iş güvenliği şirketinin, denetlediği şirketten ücret aldığına dikkat çekerek, “İş Güvenliği Uzmanı'nın para alamama korkusu iş cinayetlerine sebep oluyor.” dedi.



Zaman 


Geri Dön