18 / 04 / 2024

İnşaatlardaki beton kalitesi çiple kontrol edilecek!

İnşaatlardaki beton kalitesi çiple kontrol edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, inşaatlarda kullanılan betonun içine çip yerleştirilerek, beton kalitesinin elektronik ortamda takip edilmesine imkan sağlayacak çalışması son aşamaya geldi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, inşaatlarda kullanılan betonun içine çip yerleştirilerek, beton kalitesinin elektronik ortamda takip edilmesine imkan sağlayacak çalışması son aşamaya geldi. Sistem, bir anlamda uçaklarda bulunan kara kutu uygulamasıyla benzerlikler taşıyor. 


Altı yıl önce başlatılan çalışmaya göre şantiyelerde dökülen betonların kalitesini kontrol etmek için dökülen betonun farklı bölümlerine çipler yerleştirilecek. 


Çip sayesinde betonun kırımının ne zaman yapıldığı, hangi kalitede döküm yapıldığı, hangi mühendis tarafından kontrol edildiği, hangi laboratuvarda beton kalitesi denetimi yapıldığı elektronik ortamda kayıt altına alınacak. 


Örneğin betonun kalite kontrolünün yapıldığı 7 günlük kırıma dikkat edilip edilmediği ortaya çıkarılacak. Beton kalitesinde bozukluk varsa bu sistemde görülebilecek. 


Uygulamanın inşaatlarda kaliteyi arttıracağım belirten Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, çiplerin şantiyede dökülen betonun içerisine konulacağını belirterek, bir anlamda bütün betonların kayıt altına alınacağını aktardı. Aynı zamanda beton dökümü sırasında kontrol eden mühendisin de çip vasıtasıyla öğrenilebileceğinin altını çizen Şahin, laboratuvarla ilgili bilgilerin de yine çip sayesinde görüleceğini söyledi. 


Nazmi Şahin, alman numunelerin, ihtiyaç duyulması halinde tamamlanan inşaatın beton testini de kolaylaştıracağının altını çizerken, denetimlerin elektronik ortamda yapılabileceğini, kayıt dışı ile etkin mücadelenin de sağlanabileceğini kaydetti. 


İnşaatlarda sağlam yapıların ortaya çıkması için müteahhitlik kalitesinin yanı sıra ürün kalitesinin de önemli olduğunu belirterek, depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ifade eden Şahin, "Türkiye'de bir deprem gerçeği bulunuyor, kaderimiz deyip geçemeyiz. 

Japonya'da 8 şiddetinde deprem oluyor, günlük hayat neredeyse etkilenmiyor" ifadelerini kullandı. 


İnşaat ihalelerinde asgari işçilik oranları değişiyor


İnşaat ihalelerindeki asgari işçilik uygulamasının günün koşullarına göre yeniden belirleniyor. Bu kapsamda Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile SGK, Asgari İşçilik Oranlarının Güncellenmesi Atölye Çalışması gerçekleştirdi. Atölye çalışmasının açılışında konuşan İNTES Başkanı Celal Koloğlu, uzun yıllardır uygulanan asgari işçilik oranının sektörün en önemli gündem maddelerinden birisi olduğunu söyledi. Bu oranının teminat mektubunun çözülmesi için gerekli kriterlerden birisi olduğunu ve çalışma hayatındaki yapısal sorunların sosyal tarafların bir araya gelmeden çözülemeyeceğini ifade eden Koloğlu, bu yüzden Asgari İşçilik Tespit Komisyonu'nun çok önemli olduğunu, asgari işçilik oranlarının günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini bildirdi. 


Koloğlu, teknoloji artışına bağlı olarak işgücü ihtiyacının azaldığını vurgulayarak, "Asgari işçilik oranı ile fark olması halinde gecikme zammı ve faiz alınıyor. Oysa kesinleşmemiş borcun gecikmesinden söz edilemez" diye konuştu. SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı ise çalışma hayatında emek yoğundan, teknoloji yoğuna göre bir geçiş olduğunu belirterek, mevzuatın da buna göre değişmesi gerektiğini söyledi.


Dünya


Geri Dön