17 / 04 / 2024

İnşaatta aktif kadın sayısı artıyor!

İnşaatta aktif kadın sayısı artıyor!

Erkek egemen birçok sektörde var olan kadınlar, inşaat sektöründe de beyin güçleriyle yönetim kademelerinde aktifler.



Doğası gereği erkek işi olarak bilinen inşaat sektöründe yönetim kurulu başkanlığından genel müdürlüğe kadar farklı alanlarda aktif 20 kadın yönetici bulunuyor.


Kimi meslekler kadın işi, erkek işi diye ayrılır. İnşaat da çalışma koşullan ve erkek egemen yapısıyla kadınların uzak durduğu bir alan. Proje üretip karda kışta inşaatlarda çalışmayı ve çalışan işçileri kontrol etmeyi gerektiren inşaat işi. doğası gereği erkek egemen bir alan olarak görülüyor. Ancak son yıllarda bu ezber bozuldu. İnşaat sektöründe satış ve pazarlamadan genel müdürlüğe kadar farklı kademelerde kadın iş gücü artıyor. Bazıları aileden bazdan da profesyonel Kadınlar inşaattaki tecrübeleriyle basamakları hızla tırmanarak genel müdürlük kademesine kadar yükselmiş durumdalar. Kimi baba mesleğini devralıp şirket yönetimine girerken, kimi de sektörde edindiği tecrübelerden yola çıkıp kendi şirketini kuruyor.


İnşaatta aktif kadın sayısı artıyor!


Satış ve pazarlamadan proje geliştirmeye kadar alt kademelerde yüzlerce kadının faal olarak çalıştığı inşat sektöründe genel müdürlükten CEO'luğa kadar üst kademelerde çalışan 20 kadın yöneticiye ulaştık. İnşaatın zirvesinde görev alan Tekfen Holding Emlak Geliştirme Grubundan sorumlu başkan yardımcısı Zeynep H. Akdilli Orak “Tekfen gayrimenkul geliştirmeyi ne kapsamda görüyor ise benim de görev tanımımda o kapsam var. Yani arsadan başlayarak uygun proje geliştirilmesi, yapım aşaması ve sonrasında pazarlama, satış ile gayrimenkulün işletilmesi kadar geniş bir yelpaze” diyor.



İnşaatta aktif kadın sayısı artıyor!



İnşaatın sektörünün erkek işi olarak görünen bir meslek dalı olduğuna dikkat çeken Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, bu nedenle inşaat sektöründeki kadın yönetici sayısının az olduğunu söylüyor.


İnşaatta aktif kadın sayısı artıyor!


Çoğunluğu kadınlardan oluşan bir ekiple gayrimenkul projelerini yönettiklerini belirten Aksoy Holding, Turcas Petrol, Aksoy Gayrimenkul Yatırım Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Banu Aksoy Taraklı, erkek egemen bir sektör olarak algılanan inşaatta kadınların projelerdeki titizliğinin avantaja dönüştüğünü vurguluyor.


İnşaatta aktif kadın sayısı artıyor!


Geçmişte kadınların inşaat mühendisliğini pek düşünmediğine dikkat çeken Tahincioğlu Holding CEO’su Elif Germirli, günümüzde üniversitelerin inşaat kulüplerinden şirketlerini ziyarete gelen öğrencilerin birçoğunun kızlardan oluştuğunu söylüyor.


İnşaatta aktif kadın sayısı artıyor!


Akfen İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Sıla Cılız İnanç, sektörde ilk yıllarını adatıp ayakta kalan kadınların başarılı olduklarını, inşaatın erkeklerin kadına en yoğun destek verdiği sektör olduğunu ifade ediyor.

Tahincioğlu Gayrimenkul Proje Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Yezdan Kanaat, fiziksel saha koşullarının zorluğu nedeniyle kadınların daha çok şantiyelerin teknik ve dizayn ofisleri ile merkez ofislerinde çalışmayı tercih ettiklerini söylüyor.


İnşaatta aktif kadın sayısı artıyor!



Yönetim kadrolarının yüzde 60’ının kadınlardan oluştuğuna işaret eden 3S Kale Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sema Gürün, “İnşaat sektöründe zorluk yaşamak bir yana avantajlarını yaşıyoruz. Eve hayat veren kadındır. Kadınlar o evi ev yapan unsurları çok iyi biliyor” diyor.



İnşaatta aktif kadın sayısı artıyor!



2009 yılında 150 milyon TL toplam aktif büyükle kurulan 2012’de yüzde 25 hissesi halka arz edilen Özak GYO’nun bugünkü toplam aktif büyüklüğü 1,7 milyar TL’ye ulaştı. 2014 yılında Zeytinburnu’nda Büyükyalı Projesinin geliştirildiği araziyi 4 milyar 240 milyon TL bedelle alan Özak GYO, bugün yeni yatırımlarla yoluna devam ediyor.


Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci, Kartal ve Küçükçekmece arasında kalan bölgedeki erişilebilirliği kolay ve iyi lokasyonlarda az ama öz proje yapmayı tercih ettiklerini, yeni projeler için ver arayışlarının devam ettiğini söylüyor. Özak GYO olarak en önemli büyümelerin 2019 ve 2020 yıllarında gerçekleştireceklerini ifade eden Fatih Keresteci, “1,2 milyar TL olan net aktif değerimiz 3 milyar TL’ye çıkacak. 2020 sonunda Büyükyalı ve planladığımız bazı projelerimiz tamamlanmış olacak. Önümüzdeki dört yıl içinde 2,5 kat büyüme kaydedeceğiz” diyor. İlk etabında 560 dairenin bulunduğu Büyükyalı projesinin yüzde 30'unun satışım yaptıklarım anlatan Keresteci, proje içinde tek yaşayanlardan geniş ailelere kadar farklı segmentlere hitap eden bir karma oluşturmaları nedeniyle, bu kadar kısa bir sürede iyi bir satış başarısı yakaladıklarını vurguluyor.


Özak GYO’nun Balmumcudaki arazisinde l/1000Tik plan çalışması sürüyor. Burada arazi dahil 280 : milyon TL’lik yatırımla 100 odalı 5 yıldızlı bir otel ve 100 odalı apart otel projelerine 2017’nin sonunda başlanacak.


Fatih Keresteci, Göktürk’teki i 17 dönümlük arazilerinde ise 150 üniteli bir konut projesi için imar çalışmalarının i tamamlanmasını beklediklerini söylüyor. Mahmutbey metro istasyonu yakınında 20 bin m2'lik alanda gecekondu dönüşümü yapacak olan şirket, burada yaklaşık 400 konutluk bir proje üretmeyi planlıyor. Didim'de 160 dönüm arsa tahsisi alan şirket, burada otel ve villa yapmak üzere Turizm Bakanlığı ve belediye arasında planlama çalışmalarının tamamlanmasını bekliyor. Demre’de 70 dönüm arsa ile yanındaki 60 dönümlük günübirlik alanın tahsisini alan şirket, Batı Antalya Havalimanı çalışmalarının başlamasıyla birlikte burada Ela Quality Resort’un devamı niteliğinde bir proje geliştirmeyi planlıyor.



Ekonomist


Geri Dön