23 / 04 / 2024

İnşaatta Avrupa'da 2014 yılında makine satışlarında iyileşme var!

İnşaatta Avrupa'da 2014 yılında makine satışlarında iyileşme var!

İnşaat alanında Avrupa'da 2014 yılında makine satışlarında bir iyileşme görüldüğüne dikkati çeken Lundquist, kiralama piyasasının 2014'ten itibaren belirli bir büyüme seviyesine ulaştığıı dile getirdi.



 İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Başkanı Ender Akbaytogan, ekonomik göstergeler negatif dahi olsa kiralama sektörünün önünün açık olduğunu bildirdi.


İSDER'den yapılan açıklamaya göre kiralama dünyasına yön veren temsilciler, İş ve İstif Makinaları Kiralama Zirvesi'nde bir araya geldi.


300'e yakın üst düzey ismin katıldığı zirve, forklift, personel yükseltici, mobil vinç, kule vinç, iş makinaları, kompresör ve jeneratör alanındaki şirketleri aynı platformda buluşturdu.


İSDER Başkanı Akbaytogan, zirvenin açılışında, "Ankara'da meydana gelen terör vakası birçok canımızı aldı. Acımız sonsuz. Terörü bir kere daha lanetliyor, kaybettiğimiz kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz" ifadelerini kullandı.


İSDER'in 2006 yılında kurulduğunu hatırlatarak, 57 üye ile sektörün yüzde 70'ini temsil ettiklerini anımsatan Akbaytogan, şunları kaydetti:


"İSDER olarak Avrupa İstifleme Makinaları Federasyonu (FEM) yürütme kurulu üyesiyiz. İstif makinaları sektöründe ülkemiz Avrupa'nın altıncı büyük pazarı. Sektör 2014 yılında yüzde 14'lük büyüme göstermiş, 13 bin 450 sipariş içerisinden 12 bin 500 adedi son kullanıcıya iletilmiştir. 2015 yılı pazar beklentimiz ise maalesef yüzde 10 civarında düşme olacağıdır. Umudumuz 2020 yıllarına doğru Avrupa'nın içerisinde daha yükseklerde olmaktır. Sektörümüzde kiralama kavramı daha gelişme sürecindedir. Kiralama satın alma gibi durağan değildir, ekonomik göstergeler negatif dahi olsa kiralamanın önü açıktır."


 


- "2024 ciromuzu 2,4 milyar dolar olarak hedefliyoruz"


 


Zirvede kapsamında düzenlenen panellerde konuşan İSDER Kiralama Komitesi Başkanı Özgür Pala ise Türkiye'de iş ve istif makinaları kiralamasında bin 453 firmanın faaliyet gösterdiğini, sektörde 15 bin çalışanın istihdam edildiğini bildirdi.


Kiralama sektörünün gelecek 10 yılda yüzde 300 büyüyeceğini öngördüklerini aktaran Pala, "2024 ciromuzu 2,4 milyar dolar olarak hedefliyoruz. Şu anda 800 milyon dolar olan yıllık kiralama cirosu ortalama yüzde 30 büyüme potansiyeline sahip" ifadelerini kullandı.


Avrupa Kiralama Birliği (ERA) adına konuşan Cramo Kıdemli Başkan Yardımcısı Per Lundquist da 5 bin üyelerinin olduğu bilgisini verdi.


İnşaat alanında Avrupa'da 2014 yılında makine satışlarında bir iyileşme görüldüğüne dikkati çeken Lundquist, kiralama piyasasının 2014'ten itibaren belirli bir büyüme seviyesine ulaştığını, bunun gelecek yıllarda Avrupa ülkelerinde artarak devam edeceğini düşündüklerini dile getirdi.


Lundquist, kiralama pazarının doygun olmadığını, 2017 yılında kiralama sektöründe daha dikkat çekici bir büyüme olacağını ve filolarının sayısını arttırarak yenileyeceklerinin altını çizdi.


United Rentals Başkan Yardımcısı Fred Bratman ise şunları kaydetti:


"Türkiye'de kiralama sektörü henüz genç ve bu bir avantaj. Kiralamada fiyat tercihi, tek başına belirleyici değil. Kiralanan makinanın arızasının hızlı tamir edilip edilmemesi, iş bitiminde makinanın sahadan hızlı çıkarılıp çıkarılmaması, lojistik destek ve doğru faturalama kiralama sektöründe belirleyici etkenler."


AA


Geri Dön