26 / 04 / 2024

İnşaatta batık krediler patladı!

İnşaatta batık krediler patladı!

Turizm ve inşaat sektörlerindeki kötü gidiş, kullanılan kredilerde batık oranlarını artırdı. Varlık yönetim şirketi Turkasset'in CEO'su Hilmi Güvenal, üç ayda bankalardan 5,8 milyar TL'lik sorunlu kredi satışı beklediğini söyledi.



Varlık yönetim şirketi Turkasset'in CEO'su Hilmi Güvenal, sektörde ilk çeyrekte toplam takipteki kredilerin, sorunlu ticari kredilerdeki artışın etkisiyle 51,5 milyar liraya çıktığını açıkladı. Güvenal, bu sene bankalardan 5,8 milyar liralık sorunlu kredi satışı beklediklerini kaydetti. Sektörde geçen sene sonunda takipteki alacaklar yaklaşık 48 milyar lira seviyesindeydi. Bankalar ise geçen yıl toplamda 2 milyar liralık sorunu kredi satışı gerçekleştirmişti. 


İnşaatta batık krediler patladı!


Turkasset CEO'su Güvenal, özellikle ticari, turizm ve inşaat sektörü kredilerinde batık kredilerin arttığına dikkat çekerek, özellikle inşaat ve turizm sektörünün en büyük endişelerden olduğunu ifade etti. Sorunlu kredi oranı 2015 sonunda ticari kredilerde yüzde 3,68, taahhüt sektöründe yüzde 3,71, perakendede yüzde 3,31, tekstilde ise yüzde 3,35 seviyesinde bulunuyor. Perakende şirketleri başta olmak üzere son dönemde reel sektördeki iflas erteleme başvuruları dikkat çekiyor. Bu yıl iflas eden şirket sayısında artış beklentisi yüzde 8 seviyesinde. Bankacılar da reel sektör firmalarının aşın borçlu olduğuna dikkat çekerken, bunun takibe dönüşen kredi rasyosunu 1-1,5 puan artırabileceğinin altını çiziyor. Bankacılık sektöründe, ilk çeyrekte tahsili gecikmiş alacak oranı geçen yıl aynı dönemdeki yüzde 2,8 seviyesinden yüzde 3,3'e yükseldi.  


Sektörlere göre sorunlu kredi oranları

1- Ticari krediler 3,68 

2- Taahhüt sektörü 3,71 

3- Perakende 3,31 Tekstil 3,35


TAKİPTEKİ KREDİ SATIŞLARI ARTABİLİR 


Hilmi Güvenal, bankaların geçen sene çok satış yapmadıklarını belirterek, "Bu sene geçen seneki açığı da kapayıcı büyük bir satış bekliyoruz. İlk çeyrekte 800 milyon lira civarı bir satış yapıldı. Bu sene beklediğimiz satışın çoğunun da üçüncü, dördüncü çeyrekte olmasını bekliyoruz." dedi. Güvenal, bankaların geçen sene sadece 2 milyar liralık sorunlu kredi sattığını ifade etti. Güvenal'a göre geçen yıl satışlardaki bu azalışta, sorunlu kredilerin satışında faiz ve dövizdeki dalgalanmalara bağlı, hem bankaların hem de alıcı şirketlerin iştahındaki azalış, yani alıcı firmaların alacakları kredilerdeki riski faizdeki yükseliş nedeniyle öngörmemelerinin etkisi oldu. Güvenal böylece bankalarda hem kredilerdeki yavaşlama hem de sorunlu kredileri satamamalarından dolayı takipteki alacaklarda bir yükseliş olduğuna dikkat çekti. 


2014 yılında 6,1 milyar lira sorunlu kredi satışı gerçekleştiren bankalar, geçen sene 2 milyar satış yaparken, bu sene ilk çeyrekte ise 800 milyon lira civarında satış gerçekleştirdi. Güvenal'ın verdiği bilgiye göre, mart sonu itibarıyla bankacılık sektöründe toplam 51 milyar liranın biraz üzerinde olan takipteki alacaklarda, en büyük pay 33 milyar lira ile ticari kredilerde olurken, tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarındaki batık miktarı ise 18 milyar lira seviyelerinde. Varlık yönetim şirketleri başta bankalar olmak üzere finans sektörünün gecikmiş alacaklarını satın alma konusunda faaliyet gösteriyor. Varlık Yönetim Şirketleri Derneği'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, derneğe üye 9 şirket bulunuyor. Güvenal derneğin Yönetim Kurulu Başkan Vekili görevini de üstleniyor. 




Yarına Bakış



Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bankaların takipteki alacakları yılın ilk 3 ayında 51.5 milyar TL oldu. Toplam krediler içindeki batık oranı ise 2.83'ten 3.28'e çıktı. En riskli sektörler turizm ve inşaat. 


Ekonomik zorluklar nedeniyle bankalardan alınan kredilerin geri dönmesinde sorunlar yaşanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) açıkladığı verilere göre 2016 yılının ilk üç ayında bankaların brüt takipteki alacakları 51.5 milyar TL olarak gerçekleşti. Bankacılık sektörünün takipteki kredi rasyosu ise geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.83 iken bu yılın aynı döneminde yüzde 3.28 seviyesine yükseldi. Bankaların bu dönemde verdikleri kredi tutarı ise yüzde 14 artarak 1.51 trilyon TL oldu. 


İNŞAAT VE TURİZM SEKTÖRÜ BORCUNU ÖDEYEMİYOR 

Varlık yönetim şirketi Turkasset'ln CEO'su Hümİ Güvenal, yaptığı değerlendirmede ticaret, turizm ve inşaat sektörü kredilerinde batık kredilerin arttığına dikkat çekti. Güvenal, özellikle inşaat ve turizm sektörünün en büyük endişelerden olduğunu ifade etti. Mart sonu itibarıyla bankacılık sektöründe toplam 51.5 milyar TL olan takipteki alacaklarda en büyük pay 33 milyar lira ile ticari kredilerde olurken, tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarındaki batık miktarı ise 18 milyar lira seviyelerinde. 


Meydan


Geri Dön