16 / 04 / 2024

İnşaatta boyanın ağırlığı artıyor!

İnşaatta boyanın ağırlığı artıyor!

İnşaat, mobilya, otomotiv, ağır sanayi ve matbaacılık sektörleriyle direkt ilişkili olan boya sektörü gün geçtikçe farklılaşma ve değişim gösteriyor.



İnşaat, mobilya, otomotiv, ağır sanayi ve matbaacılık sektörleriyle direkt ilişki içinde olan boya sektörü, Boya Sanayicileri Demeğinin (BOSAD) verilerine göre %60 inşaat boyaları, %15 mobilya boyaları, %10 sanayi boyaları, %9 otomotiv boyaları ve %6 toz boya segmentine yönelik faaliyet gösteriyor. Müşteri ihtiyaçlarına göre refleks gösteren boya sektöründe, çevreye olumsuz etkileri en aza indirmek ve müşterilerden gelen çevreci ürün talebini karşılamak üzere çevre dostu ürünlere yönelik bir eğilim sektörde var.  Bu kapsamda yüksek solitli ürünlerin, toz boyaların ve VOC düşük ürünlerin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Çevreci özellikli su bazlı sistemlerin pazardaki payı da yükseliyor. 2016 yılı itibarıyla pazarın en büyük tüketim alam olan inşaat pazarında %85 su bazlı, %15 solvent bazlı ürünler tüketildi. 


TÜRKİYE AVRUPA'DA BEŞİNCİ SIRADA 

Büyüklüğü 130 milyar ABD dolarını bulan dünya boya sektöründe yaklaşık %2'lik payla yer alan Türkiye boya sektörü, yaklaşık 900 bin ton büyüklüğe sahip olarak belirlendi.  İhracat hariç pazar büyüklüğü 2 milyar dolar seviyesini aşan ve kişi başına boya tüketimi 11/kg yıl seviyesine ulaşan Türkiye, Avrupa'nın en büyük 5. boya üreticisi konumunda bulunuyor.20'ye yakın büyük ölçekli ve gelişmiş üretim teknolojisine sahip firmanın boy gösterdiği Türkiye boya sektör-ünde yaklaşık 600 adet küçük ve orta ölçekli işletme üretim yapıyor.


Yeni Akit 


Geri Dön