19 / 04 / 2024

İnşaatta büyüme yavaşladı!

İnşaatta büyüme yavaşladı!

İnşaatta büyüme yavaşladı. Geçen yıl yüzde 7 büyüyen inşaat sektöründe büyüme 2014'te yavaşladı. İlk çeyrekte yüzde 5.1 olan büyüme ikinci çeyrekte yüzde 2.8 olarak gerçekleşti.



İnşaat sektörü 2014 yılı üçüncü çeyrek döneminde yüzde 1 büyüdü. 2014'ün 11 ayında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azalarak 1 milyon 30 bin 715 adet gerçekleşti. 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan 'Aralık Ayı Sektör Ekonomi Raporu' açıklandı. Buna göre, özel sektör  İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe: Konutta ciddi stok oluşması, halkın alım gücünün düşmesi, 2015'te genel seçimlerin yapılacak olması nedeniyle inşaat sektöründe 2014'ü arayacağız. 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, 2015'te konut ve inşaat sektörleri için hiç parlak olmayacağını ve 2014'ü aratacağı uyarısında bulundu. 

DHA'ya açıklamalarda bulunan Gökçe şu ifadeleri kullandı: • Bir balon ve üretilmiş olan konutların orta, üst gelir gruplarına yönelik olarak üretilmiş olması, yapılan konutların satılamamış olması, orta ve daha alt gelir gruplarına yönelik olarak konutların üretilmemesi noktasına oturdu. Bu kaygılarla 2015'e giriyoruz, Haziran ayında seçim var. Bu seçimin getirdiği psikolojik bir etki var. 

• Doların yükselmesi, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olması, inşaat maliyetlerinde artış, ücretli kesimlerin, konuta ihtiyaç duyan kesimlerin almış oldukları ücret zamlarının neredeyse enflasyonun altında kalması, işsizliğin giderek yüzde 10'ların üzerine çıkmış olması 2015 yılı içinde inşaat ve konut sektörü açısından hiç de parlak olmayacağını görüyoruz. 

• 2014 birinci çeyrekteki durgunluğun etkisiyle oluşan stoklara bağlı olarak konut sektörünün giderek daha da problemli olabileceğini ifade etmeye çalıştık. 

Türkiye, zamda dünya ikincisi oldu Emlak danışmanlık şirketi Knight Frank'ın Global House Price lndex raporuna göre Türkiye, 2014'te dünyada İrlanda'dan sonra konutun en pahalı olduğu ikinci ülke oldu. Konuttaki durgunluğa rağmen fiyatlar yükseliyor. 

Bu durumun oluşturduğu arsa balonu sebebiyle Türkiye'de konut fiyatları son 1 yılda yüzde 14 arttı. Global emlak danışmanlık şirketi Knight Frank'ın her yıl yayınladığı Global House Price lndex'te önceki yıl Dubai. Çin, Hong Kong, Tayvan ve Endonezya'nın ardından 6. sırada yer alan Türkiye, 2014 raporunda ise bu ülkeleri geride bıraktı. Bu senenin inşaat harcamaları 2014 üçüncü çeyrekte yüzde 3.8 büyüdü. 

Geçen yıl yüzde 7 büyüyen inşaat sektöründe büyüme 2014'te yavaşladı. 

İlk çeyrekte yüzde 5.1 olan büyüme ikinci çeyrekte yüzde 2.8 olarak gerçekleşti. 

2014'ün dokuz ayında büyüme yüzde 2.9 oldu. Yılın dokuz zam şampiyonu ise ayında gayrımenyüzde 15 ile Irlan- kul ve iş faaliyetleri da oldu. 

sektörü ise yüzde 2.2 büyüme gösterdi. Genel ekonomik büyüme ile birlikte inşaat ve gayrimenkul sektörlerindeki büyüme de yavaşladı. Temmuz-eylül dönemin hemen hemen aynı kalan mevcut işlerin seviyesi ekim ayında 2.8 puan düşmüş, kasım ayında ise 1.5 puan artmıştı. Aralık aymda ise mevsimsellik etkisi ile mevcut inşaat işlerinin seviyesi kasım ayına göre 10.2 puan geriledi. Aralık ayında mevcut inşaat işlerinin seviyesi geçen yılın aynı ayma göre ise 3.1 puan geride gerçekleşti. Kasımda yeni alınan inşaat işleri de 0.2 puan artış yaşanmasının ardından aralık ayında 1.5 puanlık bir artış gerçekleşti. Böylece yeni alınan işler seviyesi aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre 2.7 puan geride kaldı. 

Yılın ilk çeyrek döneminden sonra gerileyen konut kredisi aylık ortalama faiz oranları eylül ve ekim aylarında yüzde T in altına inerken, kasım ayında yüzde 0.91 arttı. 


Cumhuriyet


Geri Dön