28 / 03 / 2024

İnşaatta Kalite Zirvesi iş birliği temasıyla düzenlendi!

İnşaatta Kalite Zirvesi iş birliği temasıyla düzenlendi!

6. Uluslararası inşaatta Kalite Zirvesi "iş birliği temasıyla düzenlendi. Türkiye İMSAD tarafından bu yıl 6. kez düzenlenen Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nin ana teması "iş birliği ve güç birliği" oldu.



Türkiye'nin önde gelen 80 inşaat malzemesi sanayi firması ve 29 derneği ile sektörün çatı örgütü olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Demeği'nin (İMSAD) düzenlediği 6. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi, Grand İstinye Oteli konferans salonunda gerçekleşti. Sektörün üç paydaşı ve sacayağını oluşturan "Müşavir Mimarlar Mühendisler, Müteahhitler ve İnşaat Malzemesi Üreticileri'nin Türkiye inşaat sektörünün 2015 yılı rotasını çizdiği Zirve'nin bu yılki ana teması 'iş birliği ve güç birliği' oldu. İş birliğinin ilk somut adımının 'Ulusal Bina Yönetmeliği Platformu'nun hayata geçirilmesi olduğu ifade edilen Zirve'de konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce; tasarım, malzeme ve uygulamada kalitenin önemini belirttikten sonra aynı zamanda 'mevzuatta kalite' konusuna dikkat çekti ve Türkiye İMSAD'ın düzenleyeceği ve paydaşları bir araya getirecek Çalıştay'a Bakanlık olarak her türlü desteği vereceklerini söyledi. 


"Türk inşaat sektörünün yeni bir yol haritasına ihtiyacı var" 

Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, bu yıl dünya ekonomisi ve ticaretinde beklentilerin altında kalan büyüme ve yakın coğrafyamızda yaşanan jeopolitik gelişmelerin, dünya ekonomisini olduğu gibi başta müteahhitlik ve inşaat malzemesi ihracat pazarları olmak üzere Türkiye ekonomisini de önemli ölçüde olumsuz etkilediğini söyledi. Bu olumsuz sürecin üstesinden gelebilmek için Türk inşaat sektörünün yeni bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yetişener, "Bugün burada, kamu ve özel sektörden yetkili ve uzmanlarla birlikte yapılacak oturumlarla iş birliği / güç birliği alanlarını, düzenlemelerini ortaya koyacak, yöntemlerini birlikte tartışacağız" diye konuştu. Önümüzdeki yılın da gerek dünya gerekse Türk ekonomisi için zorlu geçeceğini öngördüklerini belirten Dündar Yetişener, şöyle devam etti: "Hükümetimiz, 2015 yılı genel büyüme hedefini yüzde 4,0 olarak açıkladı. İnşaat sektöründeki büyümeyi ise bizler yüzde 4,0-4,5 arasında bekliyoruz. 2015 yılı inşaat malzemesi sanayi üretiminde artışı yine yüzde 4,5-5.0 arasında öngörülüyor. İç pazarın da reel olarak yüzde 4,0-5,0 arasında büyümesi hedefleniyor. 2015 yılında inşaat malzemesi ihracatında ise hedefimiz yüzde 8-10 arasında artışla 24 milyar dolara ulaşmaktır." 


Sektörel işbirliğinde ilk somut adım: 'Ulusal Bina Yönetmeliği Platformu' 

Geçen yılki Zirve'de "Güvenli Yapılar Yol Haritası-1" konulu Türkiye İMSAD raporunda, güvenli yapılar için, ülkemizde sürdürülebilir bir sistemin kurulması amacıyla önemli bir ilk adım attıklarını belirten Dündar Yetişener, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Raporun sonuç ve öneriler kısmında birleştiğimiz ortak nokta şuydu; 'Türkiye'de acil olarak Ulusal Bina Yönetmeliği'ne ihtiyaç var." Bugün Türkiye İMSAD olarak sizlere sektörel iş birliğinde ilk somut öneriyi sunuyoruz: Ulusal Bina Yönetmeliği Platformu (UBYP), İkinci adım olarak, bu yönetmeliğin hazırlanmasında gerekli alt yapının oluşturulması için bir sivil platformun oluşturulması ve yürütülmesi konusunda çalışmalara başladık. UBYP'nin geniş katılımlı olması için TOBB başta olmak üzere odalarımızla, üniversitelerle, sivil toplum örgütleriyle görüşmelerimizi, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Platformun oluşturulması için hazırladığımız 'UBYP Kuruluş Esasları Dokümanını' da sizlere bugün paylaşacağız". 


Hürriyet Ek


Geri Dön