25 / 04 / 2024

İnşaatta kan kaybı büyüyor!

İnşaatta kan kaybı büyüyor!

Mevcut inşaat işleri seviyesi 3.7 puan gerileyerek 95.3'e indi İnşaat sektöründe mevcut inşaat işleri seviyesi eylül ayında 3.7 puan düştü. İşte rakamlar...



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) hazırladığı "Eylül Ayı Sektör Raporu"na göre, Temmuz'da 4.5, ağustosta da 0.1 puan gerileme gösteren mevcut işler seviyesi eylül ayındaki düşüşle beraber 95.3 puana indi. Ekonomik ve siyasi belirsizlik nedeniyle erken seçime kadar gerilemenin sürmesi bekleniyor. 


İnşaat sektörü güven endeksi de eylül ayında 4.9 puan daha düşerek yılın en büyük gerilemesini gösterdi ve üçüncü çeyrekteki gerileme 11.5 puan oldu. İnşaat malzemesi ihracatı temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.2 düşüşle 1.44 milyar dolara geriledi. 


Böylece yılın ilk 7 ayında ihracat yüzde 18.5 düşmüş oldu. 


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş da dövizdeki yükseliş sebebiyle 100 liralık maliyetin 140 liraya yükseldiğini, bunun da konut satışlarını düşürdüğünü söyledi. Müteahhitler adına devletten destek ve teşvik isteyen Karataş, aksi halde sektörlerinin desteklediği 300'e yakın iş kolunda yüzde 25 daralma yaşanacağını dile getirdi. Karataş, konut kredi faizlerinin son 5 ayda 2.3 puan arttığını, mevduat faiz oranının ise 14'leri bulduğunu hatırlattı. 


Cumhuriyet




Geri Dön