28 / 03 / 2024

İnşaatta umut yeni projelerde!

İnşaatta umut yeni projelerde!

Ekonominin son yıllardaki en önemli lokomotifi inşaat sektörü... Sektör zaman zaman eleştirilse de, yavaşlasa da baş aktörlerden biri olmayı sürdürüyor. Peki bu kritik sektörü yeni yılda neler bekliyor?



Yerlisiyle ithaliyle birçok yan sektörü de yakından ilgilendiren bu soıuya yanıtı... 

İnşaatın en yerli ve temel yanı olan çimento sektöründen bakarak vermeye çalışalım. 

Türkiye Çimento Müstahsilleri Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Çimento Genel Müdürü Mürsel Öztürk'le 2015 beklentilerini değerlendirdik. Bursa ve Türkiye'deki inşaat faaliyetlerine çimento ve beton penceresinden mercek tuttuğumuz sohbette... 

Yeni yıla dönük ılıman ancak temkinli mesajlar öne çıktı. 

2014'ün ilk yarısında sektörün hava koşullarıyla yakaladığı avantajın sürüp sürmeyeceğinin som işareti olduğuna vurgu yapan Oztürk... 

İnşaat sektöründe seçimlere rağmen ilk 6 ayda hızlı bir büyüme beklemediklerinin altını çizdi. "Genel seçimler öncesi bir hareket bekliyoruz. Ancak, mevcut finans ve talep koşullarında özellikle konut cephesinde çok fazla bir canlanma yaratması mümkün görünmüyor. Mürsel Öztürk'e göre 2015'in inşaat ve çimento sektörü açısından önemli fırsatlan ise büyük yatırımlar cephesinde görünüyor. 

"Özellikle, Boğaz'a 3. köprü, körfez geçiş projesi, otoyolun Bursa bağlantıları sektörümüze katkı sağlayacak hale geldi!" Dış pazarlardaki sıkıntılara dikkat çeken Oztürk, özellikle Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya dönük tedbirler alınması gerektiği uyansını yaptı. 

Bursa'daki gidişatta ise kentsel dönüşüm ve yeni projelerin tetikleyici yönü ortaya çıkıyor! Kentsel dönüşümün önemine vurgu yapan Mürsel Oztürk'e göre artık uygulamaya geçme vakti. 

"2015'te dönüşüm projelerinin hızlanması halinde hem çimento sektörüne katkı sağlanacak... 

Hem de inşaatın ivmelenmesiyle ekonomik büyümeye destek verilmiş olacak." Bursa adına yeni Adliye binasının inşaatının sektörel bir fırsat yaratacağını söyleyen Oztürk, iki kritik projenin önemine de vurgu yaptı. 

"Oto Test Merkezi ve Lojistik Köy projelerinin hem bölge ekonomisi için büyük önemi var. Hem de inşaat sektörü ve çimento üreticileri adına hayati katkı sağlama potansiyelleri söz konusu!" Bursa'nın sessiz yüzü doludizgin koşuyor Valeo sessiz sedasız kent ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürüyor. 

Otomotiv yan sanayinde dünya devi olan Fransız Valeo'nun Bursa tesisleri. 

1989'dan bu yana üretim ve ihracat çıtasını sürekli yüksek tutuyor. 

Mesela. Ar-Ge merkezi ödüllü Valeo'nun, 2013'teki 200 milyon Euro civan siparişin önemli bölümü ihracat kaynaklıydı... 

Keza 2014 te de hedefin üstünde bir gerçekleşme bekleniyor. 

Binin üzerinde kalifiye elemana doğrudan istihdam yaratan Valeo; dolaylı iş imkânlanyla da, aileleriyle birlikte binlerce insana aş sağlamakta. 

Kurumda kadın ve gençlere dönük pozitif ayrımcılık da dikkat çekici! Mesela. Bursa tesislerindeki kadın çalışan oranının yüzde 30'a çıkarılması hedefleniyor. 

Valeo aynı zamanda korosuyla, orkestrasıyla, ses sanatçılarıyla... Profesyonelleri aratmayan sanat etkinlerine de imza atarak çalışanların sosyal kalitesini yükselten bir kum.Son yıllarda sürekli aldıkları 'en iyi işveren' ödülü boşuna değil demek ki! Gençlere dönük etkinlikleriyle inovasyon süreçlerine yeni bir soluk katma gayreti var. Örneğin "Valeo İnovasyon Yarışması 2015" ile geleceğin mühendisleri geleceğin arabalarını tasarlayacak. Üniversite öğrencileri için bulunmaz bir fırsat bu! Çünkü... Tasanmı ile birinciliği elde eden ekip 100 bin Euro kazanacak. İkinci ve üçüncü olan ekipler ise 10 biner Euröluk ödüle kavuşacak. Bu kadarla bitmiyor... Dereceye giren ilk üç ekip, ödüllerini 2015 Frankfurt Motor Show'da alırken kendilerini tüm dünyadan sektör temsilcilerine tanıtma imkânına sahip olacak! 


Olay Bursa


Geri Dön