20 / 04 / 2024

İnşaattaki 4 yeni düzenleme sektör temsilcilerini sevindirdi!

İnşaattaki 4 yeni düzenleme sektör temsilcilerini sevindirdi!

Ekonominin dinamosu inşaat sektörüne hükümetten 4 müjde geldi. KDV indi, süre uzadı. Damga vergisi sıfırlandı. Sektör, KDV iadesini aylık alacak. Yeni düzenlemelerle konut fiyatlarının yüzde 10 düşmesi bekleniyor.



Ekonominin dinamosu inşaat sektörüne hükümetten 4 müjde geldi. Uzun zamandır hem konut sektörünün hem de konut alıcısının merakla beklediği KDV indirimi yapıldı. Konut alırken ödenen damga vergisi sıfırlandı. Müteahhitler, KDV iadesini almak için de 1 yıl beklemeyecek. Martta sona erecek KDV indiriminde ise süre uzadı. Yeni düzenlemelerle fiyatların yüzde 10 ucuzlaması bekleniyor. Sektör, satışların 1.5 milyona çıkacağını öngörüyor.


1-KDV İNDİRİMİ YAPILDI

1 Ocak 2017'den itibaren yapı ruhsatını alan konutlarda KDV, rayiç değeri bin liraya kadar olan arsalar için yüzde 1, 2 bin liraya kadar olan arsalar için yüzde 8, 2 bin lira ve üzeri için yüzde 18 oldu. Bu oranlar eski uygulamada 500 liraya kadar olan arsalarda yüzde 1, bin liraya kadar olan arsalarda yüzde 8 ve bin lira üzerinde yüzde 18 KDV olarak uygulanıyordu. Böylece özellikle yüzde 8 KDV'ye dahil olan arsaların kapsamı genişletilmiş oldu. Bu da, tüketicinin satın alacağı ev bedeline direkt olarak yansıyan KDV bedelinin yüzde 10 daha ucuz olacağı anlamına geliyor. Bu fiyat aralığındaki arsalar ise özellikle orta gelirli için üretilen konutlar için tercih ediliyor. Sektör temsilcileri, KDV indiriminin yeni konut üretimini de tetikleyeceğini dile getirdi.


2-DAMGA VERGİSİ SIFIRLANDI

Bakanlar Kurulu kararıyla kat karşılığı sözleşmeler ve satış sözleşmelerinde damga vergisi sıfırlandı. Bu vergi, düzenlemeden önce binde 9.48 olarak uygulanıyordu. Damga vergisi indirimi de direkt olarak tüketiciye yansıyacak.


3-KDV İADESİ BEKLETİLMEYECEK

İn şaat sektöründe indirimli orana tabi işlemlerde normalde nakit iadeleri bir sonraki yıl yapılırken, konut teslimi yapan firmalar Ocak 2017 itibarıyla artık KDV nakit iadelerini ertesi yıl beklemeden aylık olarak alabilecekler.


4-İNDİRİMDE SÜRE EYLÜLE UZADI

Yeni düzenlemelerle inşaat sektöründe başlayan canlılık güçlenecek. Daha önce başlatılan ve mart ayında sona erecek, 150 metrekareden büyük konutların KDV'sini yüzde 18'den 8'e indiren düzenleme de eylül ayına kadar uzatıldı.


 BÜTÇEYE MALİYETİ 1 MİLYAR TL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, maliyeti 1 milyar lira olan vergi düzenlemelerinin yan sektörleri de olumlu etkileyeceğini söyledi. İnşaat sektöründe canlanmaya katkı vermek için düzenleme yaptıklarını belirten Ağbal, noterden ön ödemeli konut satışında binde 9.48 olan vergiyi kalıcı olarak sıfırladıklarını belirtti. Ağbal, "Konut teslimi yapan firmalar ocak ayından itibaren KDV nakit iadelerini ertesi dönemi beklemeden aylık olarak alacaklar" dedi.


ALTAN ELMAS SUR ŞİRKETLER GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI

UZUN SÜREDİR BEKLİYORDUK

Arsa metrekareleriyle ilgili KDV bundan sonra üretilecek konutlarda bin-2 bin lira arasında olanlar yüzde 10, 500- bin arasında olanlar yüzde 7 daha ucuza gelecek. Bu fiyat zaten konut fiyatı içinde devlet tarafından belirlenmiş bir orandı. Şimdi direkt olarak düşecek. Firma lehine bir durum yok, tüketici lehine. Sektör olarak arsa rayicine bağlı KDV ödemesi yapılması konusunda uzun süredir iyileştirme bekliyorduk. Öte yandan KDV 'nin geri ödenmesi konusundaki gecikmeler, sektörün finansal akışına sıkıntı yaşatıyordu. 2017 yılı için beklentilerimiz bu yöndeydi. Düzenlemeleri olumlu buluyoruz.


İnşaattaki 4 yeni düzenleme sektör temsilcilerini sevindirdi!



ALİ DUMANKAYA DKY İNŞAAT YKB

KONUT SATIŞLARI ARTACAK

Uygulamayla, konut alıcısına yüzde 7 ila 10 arasında fiyat avantajı sağlanmış oldu. Örneğin; konut almak isteyen bir vatandaş, 500 bin liralık bir dairede arsa maliyetine göre, 35 ila 50 bin lira arasında fiyat avantajı sağlayacak. Düzenlemeler, konut alıcısının finansal yükünü hafifletecek, satışları artıracak.


İnşaattaki 4 yeni düzenleme sektör temsilcilerini sevindirdi!


HAMİT DEMİR DEMİR İNŞAAT YKB

HERKES RAHATLAYACAK

Yeni düzenleme, hem biz üreticileri hem de konut alıcılarını rahatlatan bir uygulama olarak konut satışlarındaki hareketliliği artıracak. Yapılan indirim konut fiyatlarına yansıyacak. Yeni satışa sunulacak konutlara yüzde 10'luk bir indirim gelecek.


İnşaattaki 4 yeni düzenleme sektör temsilcilerini sevindirdi!



FARUK AKBAL FUZUL GRUP YKÜ

ORTA GELİRLİYİ TETİKLER

Arsa rayiç bedelleri belli aralıklarla yükseldiği için, rayiç bedeli düşük arsalarda dahi yüzde 18 KDV'li konutlar ortaya çıkmaktaydı. Şimdi arsa rayicine uygun makul KDV oranıyla hem tüketici hem üretici korunmuş olacak. Orta gelirli vatanda olumlu etkilenecek.


İnşaattaki 4 yeni düzenleme sektör temsilcilerini sevindirdi!


NAZMİ DURBAKAYIM İNDER BAŞKANI

ANADOLU'YA YARAR

Yüzde 5 peşinatın konuşulduğu günlerde yüzde 1 olan damga vergisi harcı yüksek bir orandı. Bunun sıfırlanması pozitif. Bu rakamlar İstanbul için yeterli değil. Çünkü emlak vergi değerleri artırıldı. Bu yüzden indirim İstanbul'dan çok Anadolu'daki konut fiyatlarını düşürür.


İnşaattaki 4 yeni düzenleme sektör temsilcilerini sevindirdi!


İNANÇ KABADAYI EGE YAPI YKB

EKONOMİYİ ETKİLER

Vergi düzenlemesi sadece sektöre değil, genel ekonomiye oldukça olumlu yansıyacak. Yapı ruhsatı 1 Ocak'tan sonra alınan konut inşaatı projelerinde yapılan KDV indirimleriyle şehir içinde bazı bölgelerde daha düşük maliyetlerle konut üretiminin önü açılacaktır.


İnşaattaki 4 yeni düzenleme sektör temsilcilerini sevindirdi!


ÖMER FARUK ÇELİK KONUTDER BAŞKANI

TÜKETİCİ YÜZDE 10 AVANTAJLI

Bu düzenleme olmasaydı İstanbul'da yeni satışa çıkan tüm evlerde arsa fiyatları nedeniyle KDV yüzde 18 olacaktı. Şimdi eskiden yüzde 8 ödeyen 1, yüzde 18 ödeyen 8 ödeyecek. Konut alıcısına Maliye yüzde 10 avantaj sağlıyor. Biz bu oranla şehrin gelişim çeperlerinde 1, merkezinde yüzde 8 KDV ile ev satabiliriz. Damga vergisinde ise firma arsa sahibi ile anlaşma yaparken, vatandaş da ev alırken vergi ödemeyecek.


İnşaattaki 4 yeni düzenleme sektör temsilcilerini sevindirdi!


Sabah



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Hükümet, metrekare fiyatlarda KDV indirimi getirerek konut piyasasının hareketlenmesi sağladı. Yine her resmi evrakta binde 9,48 oranındaki damga vergisi de sıfırlanarak satışlar üzerindeki yük hafifletildi.


KONUTDER'in Maliye Bakanlığı ile geçtiğimiz hafta başlattığı girişimler sonucu dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile konut sektörüne yönelik önemli düzenlemeler yapıldı. Yeni Şafak'a bilgi veren KONUTDER yetkilileri, düzenleme ile yer sorunu başlayan büyükşehirlerde %1 KDV'ye tabi konut üretimini engelleyen düzenlemede de değişikliğe gidildiğini kaydetti. Böylece 'Düşük Oranlı KDV'ye Tabi Konut Üretimi'nin önü açıldı.


4 YILDIR GÜNCELEME YOKTU


KONUTDER'ciler, konutlarda KDV oranını belirleyen Kararnamede 2013'de önemli değişikliğe gidildiğini ve konutlarda KDV oranının üzerine yapıldığı arsanın metrekare emlak vergisi değerine bağlandığını hatırlattılar. Ancak, aradan geçen 4 yılda bu rakamlarda bir güncelleme yapılmamasının, buna karşılık arsaların emlak vergisi değerinin her yıl artırılmasıyla büyükşehirlerde %1 KDV'ye tabi konut üretimi yapılacak arsanın kalmamasına neden olduğunu söyleyen yetkililer, “Bu ise, özelikle dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın konutlara ulaşımını engelledi” tespitini dile getirdiler.


BAKAN AĞBAL HALLETTİ


Daha sonra Hükümet ve Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Maliye yetkilileri ile görüşmelerde net alanı 150 metrekareye kadar olan konutlarda KDV oranını belirleyen düzenlemede değişikliğe gidildiğini belirten KONUTDER, kararnamede yer alan rakamların %100 artırıldığını belirttiler. Bu da sektörü rahatlattı.


Yeni Şafak 


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Bakanlar Kurulu, konutta satışlara doping yapacak vergi düzenlemesine gitti. Yapılan düzenlemelerin bu hafta başlatılan 20 yıl vadeli konut kampanyalarının ardından sektöre ciddi bir katkı sağlaması bekleniyor. Geçen yıl 1.3 milyon adetlik konut satışı yapan sektör KDV desteğiyle hedefini de şimdiden 1.5 milyona çıkardı. Emlak sektörünü heyecanlandıran düzenlemeler arasında damga vergisinin sıfırlanması da bulunuyor. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, binde 9.48 olarak uygulanan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ait damga vergisi oranı sıfırlandı.


KDV İNDİRİMİ UZADI

Eylül 2016’da getirilen ve mart ayına kadar devam edecek olan 10 puanlık KDV indirimi süresi ise eylül ayına uzatıldı. Düzenlemeye göre yapı ruhsatı 1 Ocak’tan sonra ruhsatı alınan konut inşaatı projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak’tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde metrekare vergi değeri bin lira ile 2 bin lira arasındaki konutların tesliminde yüzde 8, 2 bin liranın üzerindeki konutların tesliminde de yüzde 18 KDV uygulanacak. Arsa bedeli metrekarede 1000 TL’ye kadar olan konutlarda ise KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e düştü. Bir başka düzenlemeye göre de eğer binanın olduğu arsanın emlak veri değeri bin-2 bin lira arasındaysa KDV oranı yüzde 8, 2 bin liranın üzerinde ise yüzde 18 olarak uygulanacak. Daha önce bu değerler 500 lira-bin lira idi.


ÖDEMELER HEMEN

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın verdiği bilgiye göre emlak sektörü için getirilen bir diğer imkan ise KDV iadeleri ile ilgili oldu. Buna göre konut teslimi yapan firmalar 2017 Ocak’tan itibaren artık KDV nakit iadelerini ertesi yıl beklemeden aylık olarak alabilecekler. 2017 Ocak’ta konut satılmışsa şubat ayında nakit iadeleri alınabilecek. Yapılacak düzenlemelerin mevcut kamyanyalarla sektörde başlayan canlılığı daha da artırması bekleniyor. Metrekare vergi değeri 1.000 TL ile 2.000 TL arasında olan konutların tesliminde verginin yüzde 8’e çekilmesinin sosyal konut satışını artırması da beklentiler arasında.


Hangi düzenlemeler geldi?

- Konut teslimlerinde yüzde 8 KDV uygulaması eylül sonuna kadar uzatıldı.


- Maketten konut satışlarında damga vergisi harcı sıfırlandı.


- Müteahhit ile alıcı arasında satış vaadi sözleşmesindeki damga vergisi sıfırlandı.    


- Firmalara aylık KDV nakit iadesi kolaylığı geldi.


Fiyatlar % 10 düşecek


Bakanlar Kurulu kararıyla satışında yapılan damga vergisi ve KDV indirimleri sektörde heyecan yarattı. Düzenlemenin sektöre canlılık getireceğini ifade eden gayrimenkul sektörü temsilcileri, özellikle yeni yapılacak konutlarda fiyatın yüzde 10 düşmesini bekliyor.


ÇOK POZİTİF ETKİLEYECEK

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde damga vergisinin sıfır olarak uygulanması, sektör için en önemli madde. Yüzde 5 peşinatın konuşulduğu günlerde yüzde 1 olan damga vergisi harcı yüksek bir orandı. Bunun sıfırlanması sektörü çok pozitif etkileyecek.


YAKLAŞIMDAN ÇOK MUTLU OLDUK

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik: Hükümetin yaklaşımı bizi çok mutlu etti. Biz bu düzenlemeden gördük ki uzun süredir anlatmak istediklerimizi anlatabilmişiz. Şimdi fiyatlar ortalama yüzde 10 olarak daha düşük olacak. Bu karar İstanbul’da Kayabaşı, Beylikdüzü, Ümraniye ve Sultanbeyli gibi hemen hemen her semti ilgilendiriyor. Yapı ruhsatı 1 Ocak’tan itibaren alınacak konutları ilgilendirdiği için mevcut konutlarda değil ama yeni yapılacak konutlarda yüzde 10’luk indirim yapılır. 1 milyon lira ve altındaki tüm konutları ilgilendiriyor.


EKONOMİYE BÜYÜK KATKI OLACAK

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı: Konutta yapılan vergi düzenlemesi sadece sektöre değil, genel ekonomiye oldukça olumlu yansıyacak. Düzenleme ile ayrıca, net alanı 150 metrekareye kadar olan konutlarda KDV oranını belirleyen düzenlemede  değişikliğe gidildi. Eski kararnamede yer alan rakamlar yüzde 100 olarak artırıldı. Bu durum da şehir içinde bazı bölgelerde daha düşük maliyetlerle konut üretiminin önünü açacaktır.


HAREKETLİLİK ARTACAK

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: Yeni düzenleme, hem biz üreticileri hem de konut alıcılarını rahatlatan bir uygulama olarak konut satışlarındaki hareketliliği artıracak. Yüzde 1 olan damga vergisinin sıfıra indirilmesi sektör için çok önemli bir uygulama. Düzenleme yeni satışa sunulacak konutlara yüzde 10’luk bir indirim olarak yansıyacak. Düzenleme, orta gelirli tüketiciler için bir cazibe yaratacak.


ÇOK OLUMLU KARŞILIYORUZ

Sur Yapı Yönetim KuruluBaşkanı Altan Elmas: Gayrimenkul sektörünün göstermiş olduğu özverili çalışmalara hükümetimiz de destek verdi. Damga Vergisi’ni kaldırılması ve KDV’de düzenlemesi gerçekleştirdi. Sektör olarak arsa rayicine bağlı KDV ödemesi yapılması konusunda uzun süredir iyileştirme bekliyorduk. Öte yandan KDV’nin geri ödenmesi konusundaki gecikmeler, sektörün finansal akışına sıkıntı yaşatıyordu. 2017 yılı içinbeklentilerimiz bu yöndeydi. Dolayısıyla sektörün ihtiyacı olan bu düzenlemeleri olumlu karşılıyoruz. 


FİYAT AVANTAJI SAĞLANACAK

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya:  Bu uygulama konut alıcısına yüzde 7 ile 10 arasında fiyat avantajı sağlanmış oldu. Örneğin; konut almak isteyen bir vatandaş, 500 bin liralık bir dairede arsa maliyetine göre, 35 ila 50 bin lira arasında bir fiyat avantajı sağlayacak. Bunun yanında satış maliyetlerini yükselten noter sözleşmelerindeki damga vergisi kaldırıldı. Yapılan bu düzenlemeler, konut alıcısının finansal yükünü hafifletecek ve konut satışlarının artmasını sağlayacak.


YENİ BİR REKOR KESİN GİBİ

Coldwell Banker’ın Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş: Sektör temsilcilerinin en önemli beklentisi konutta KDV oranlarının düşürülmesiydi.  Bu nedenle hükümetten bir KDV indirimi bekleniyordu. Ve bu gerçekleşti. Şimdi satışlarda 1.5 milyon rekorunun kırılmasına kesin gözüyle bakabiliriz.  Bu indirimin, düşük ve dar gelirli vatandaşlarımızın konut alımında olumlu etkileri olur.


SEKTÖRDE CANLILIK OLACAK

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal: Devletin KDV konusunda destek vermesi sektörün canlanmasını sağlar, satışların özellikle en verimli dönemini yaşadığı bahar aylarında artmasına sebep olur.


Destek paketleri ekonomiyi canlandıracak  


İş dünyası örgütleri hükümetin peş peşe açıkladığı reform ve destek paketlerinin ekonomiye hareketlilik getireceği umudunu taşıyor.


BAŞVURULAR ARTACAK

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, yaptığı açıklamada, zor bir dönemeçten geçen Türkiye’nin ekonomi üzerinden yapılan algı operasyonlarıyla mücadele ettiğini, bunda da başarılı olduğunu söyledi. Olpak, 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programının iş aleminde karşılık bulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Reformların içeriği kadar hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi de önemli. Yatırımcıların programa ilişkin düzeylerini anlamak için ön talep toplama süreci 28 Kasım -14 Ocak’ta yapıldı. Cazibe Merkezleri Programı için 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde yaklaşık bin 200 müracaat yapılması; toplam yatırım tutarının 19 milyar 600 milyon lira seviyesinde olması umut verici. Bu veriler bir yandan reformların uygulanabilir olduğunu gösterirken, diğer taraftan da başvuruların gelecek dönemde artarak devam edeceğinin sinyalini veriyor.”


BİZE CAN SUYU OLACAK

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise getirilen teşviklerle açıklanan paketlerin, firmaları mali açıdan rahatlatmayı ve kredi erişimlerini kolaylaştırmayı hedeflediğini söyledi. Bahçıvan şöyle konuştu: “Reform niteliğindeki çalışmaların içinde kuşkusuz bizim açımızdan en tatmin edici olanı, bizim de için de bulunarak katkı sunduğumuz ‘Reel ekonomiye destek’ paketindeki ‘Nefes Kredisi’ olarak adlandırılan önlemlerdir ve bu destekler son derece önemli bir işlevi yerine getirecektir. Bu kredilerin özellikle KOBİ boyutundaki küçük ve orta boy işletmelere önemli bir can suyu olacağını düşünüyorum. Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi konusunda açıklanan önlemlerin Türkiye Cumhuriyeti sanayisinin önemli bir ihtiyacına denk düştüğünü anlatan Bahçıvan, “Sadece 2016’da ülke çapında 102 yeni Ar-Ge merkezi açılması, 2017 yılına bu anlamda umutla bakmamızı sağlıyor” ifadesini kullandı.


İŞSİZLİK YÜZDE 8’E İNER

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca da, hükümetin şimdiye kadar görülmemiş oranda teşvik uygulaması devreye aldığını belirterek, ciddi hazırlıkların yapıldığının anlaşıldığını söyledi. Hiç şüphesiz ekonomide çarkların yeniden sağlıklı bir şekilde dönmeye başladığında, üretim ve ihracatta hareket oluşacağını, bunun da derhal istihdama yansıyacağını anlatan Koca, değerlendirmesini şöyle tamamladı: “Biz yeniden yüzde 5’ler seviyesinde bir büyüme istikametinde yol alalım, istihdam çok hızlı bir şekilde artacak ve işsizlik oranları tek haneli rakamlara hatta yüzde 8’lere doğru düşecektir. Ancak bütün bunlar birbirine bağlı olaylardır. Dolayısıyla gelişmeler birbirini tetikleyerek büyüyecektir.”


KOSGEB 230 bin kişiye daha kredi ödemesine başlıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kısa süre içinde, başvuruda bulunan 230 bin kişiye daha KOSGEB kredisi ödenmesine başlanacağını belirterek, “Gerekli şartları taşıyan tüm esnaf bu krediden yararlanacak.” ifadesini kullandı. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, daha önce 15 bin kişiye verilebilen sıfır faizli KOSGEB kredilerinin, Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla, başvuru yapan 230 bin kişiye daha ödeneceğini bildirdi. Gerekli şartları taşıyan tüm esnafın bu kredilerden yararlanacağını vurgulayan Palandöken, “230 bin esnaf, sıfır faizli ve ilk yıl ödemesiz 50 bin liralık krediyi kullanabilecek. İlk 12 ay ödeme yapılmayacak. Sonraki dönemde üçer aylık eşit taksitler halinde toplam 36 ayda geri ödenecek. Bu kaynak piyasaların da canlanmasını sağlayacaktır” dedi.


Star


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


Konutta önce vade uzadı, 240 aylık satışlar başladı. Ardından konut kredisi faiz oranları anlaşmalı projelerde düşürüldü. Konut alıcısına bir fırsat da Bakanlar Kurulu kararı ile geldi. 

Buna göre, 1 Ocak 2017’den itibaren yapı ruhsatını alan konutlarda KDV rayiç değeri 1000 liraya kadar olan arsalar için yüzde 1, 2 bin liraya kadar olan arsalar için yüzde 8, 2 bin lira ve üzeri için yüzde 18 oldu. 

Bu oranlar eski uygulamada 500 liraya kadar olan arsalarda yüzde 1, 1000 liraya kadar olan arsalarda yüzde 8 ve 1000 lira üzerinde yüzde 18 KDV olarak uygulanıyordu. 

Böylece özellikle yüzde 8 KDV’ye dahil olan arsaların kapsamı genişletilmiş oldu. Bu da, tüketicinin satın alacağı ev bedeline direkt olarak yansıyan KDV bedelinin yüzde 10 daha ucuz olacağı anlamına geliyor. Bu fiyat aralığındaki arsalar ise özellikle orta gelirli için üretilen konutlar için tercih ediliyor.

‘Tüketici lehine’

Bundan sonra üretilecek konutlarda KDV indiriminin önemli bir fırsat olduğunu belirten Sur Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, tüketici lehine bir gelişme olduğunu ifade etti. Buna göre düşen KDV oranlarının bir avantaj sağlayacağını vurgulayan Elmas, “Arsa metrekareleriyle ilgili KDV bundan sonra üretilecek konutlarda 1000 - 2 bin lira arasında olanlar yüzde 10, 500 - 1000 arasında olanlar yüzde 7 daha ucuza gelecek. 


Bu fiyat zaten konut fiyatı içinde devlet tarafından belirlenmiş bir orandı. Şimdi direkt olarak düşecek. Firma lehine bir durum yok, tüketici lehine” dedi. 


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik de düzenlemelerin sektöre ciddi moral vereceğini söyledi. Çelik, “Emlak vergi değeri 1000 lira ila 2 bin lira arası olan yerlerde KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi çok çok önemli. Yeni alınacak ruhsatlarda KDV oranları yüzde 18’e çıkacaktı. Şimdi fiyatlar ortalama yüzde 10 olarak daha düşük olacak. Bu karar İstanbul’da Kayabaşı, Beylikdüzü, Ümraniye ve Sultanbeyli gibi hemen hemen her semti ilgilendiriyor. Satışa çıkacak konutlar yüzde 10 daha aşağı satışa çıkar. 1 milyon lira ve altındaki tüm konutları ilgilendiriyor” diye konuştu. 

Yeni konutu tetikler

Ayrıca sektör temsilcileri, KDV indiriminin yeni konut üretimini de tetikleyici etkisi olacağını dile getirdi. Yapılan düzenlemenin sektörün tıkanma riskinin önüne geçtiği değerlendirmesi yapıldı. 

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali dumankaya, alınan kararlarla gayrimenkul sektörünün gerçekleştirdiği kampanyalara bir desteğin de kamudan geldiğini söyledi. Dumankaya, “Bu uygulama konut alıcısına yüzde 7 ile 10 arasında fiyat avantajı sağlanmış oldu. Örneğin; konut almak isteyen bir vatandaş, 500 bin liralık bir dairede arsa maliyetine göre 35 ila 50 bin lira arasında bir fiyat avantajı sağlayacak. Yapılan bu düzenlemeler, konut alıcısının finansal yükünü hafifletecek ve konut satışlarının artmasını sağlayacak” dedi. 


Damga vergisi sıfırlandı


Bakanlar Kurulu kararıyla kat karşılığı sözleşmeler ve satış sözleşme-lerinde damga vergisi de sıfırlandı. Bu vergi, düzenlemeden önce binde 9.48 olarak uygulanıyordu. Damga vergisi indirimi de direkt olarak tüketiciye yansıyacak, firma da tüketici de bu vergiden de kurtulmuş olacak. 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sektör için en önemli maddenin bu olduğunu belirterek, “Yüzde 5 peşinatın konuşulduğu günlerde yüzde 1 olan damga vergisi harcı yüksek bir orandı. Bunun sıfırlanması sektörü çok pozitif etkileyecek” dedi.

Ayrıca daha önce başlatılan ve mart ayında sona erecek, 150 metrekareden büyük konutların KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e indiren düzenleme de eylül ayına kadar uzatıldı.


Aylık KDV iadesi... 


Yapılan yeni düzenlemeler gayrimenkul firmalarının da beklentilerini karşılamaya devam ediyor. İnşaat sektöründe indirimli orana tabi işlemlerde normalde nakit iadeleri bir sonraki yıl yapılırken, konut teslimi yapan firmalar 2017 ocaktan itibaren artık KDV nakit iadelerini ertesi yıl beklemeden aylık olarak alabilecekler. Yani, 2017 ocak ayında konut satılmışsa şubat ayında nakit iadeleri alınabilecek. Bütün bu düzenlemeler inşaat sektöründe başlayan canlılığı daha da güçlendirmesi öngörülüyor. 


Milliyet


Geri Dön