29 / 03 / 2024

İnşaattaki düzenleme sosyal devlet anlayışının göstergesi!

İnşaattaki düzenleme sosyal devlet anlayışının göstergesi!

İnşaat Sektörü Zirvesi’ne katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, devletin ev almak için hesap açan ve yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşa yüzde 15 katkı sağlayacağına ilişkin bir açıklama yaptı.



İnşaat Sektörü Zirvesi’ne katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, devletin ev almak için hesap açan ve yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşa yüzde 15 katkı sağlayacağına ilişkin bir açıklama yaptı. Gerçekleştirilmesi planlanan yeni düzenleme ile konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba devlet de biriktirilen peşinatın yüzde 15’i oranında katkıda bulunacak.


Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya şunları söyledi: “İlk kez ev alacaklara devlet katkısı yapılması gibi çalışmaların hayata geçirilmesi noktasında tüketici nezdinde bir hareketlenme mutlaka oluyor. Hatta zaman zaman hâlihazırda konut almaya karar vermiş tüketiciler dahi planlarını devletin yapacağı düzenleme sonrasına erteleyebiliyor. Bu yüzden düzenlemenin hayata geçme sürecinde, kısa vadede konut satışlarında bir duraksama görebiliriz. Bu noktada kamuoyu ile paylaşılan çalışmaların sektörün dinamizmini etkilememesi açısından bir an önce nihayete erdirilmesi oldukça önemli bir hal alıyor.”


“İlk kez konut sahibi olmak isteyen dar ve orta gelirli vatandaşlar için oldukça sevindirici bir gelişme. Söz konusu katkının ilk konut için yapılması sebebiyle bu düzenleme, belirli bir sosyo-ekonomik seviyeye hitap eden markalı konutlar satan inşaat şirketlerini de elbette olumlu yönde etkileyecektir. Fakat bu etki sınırlı bir çerçevede kalacaktır.” 


Düzenlemenin sosyal devlet anlayışının bir parçası olduğunu ve tasarruf etme konusunda vatandaşları motive edeceğini dile getiren Dumankaya, sözlerine şu şekilde devam etti: “Konut sahibi olmak insanın en temel haklarından biri olan barınma hakkının vazgeçilemez bir parçasını oluşturuyor. Devletin, vatandaşlarının bu temel hakkını karşılamak için adım atması sosyal devlet anlayışının göstergesidir. Sosyo-ekonomik açıdan düşük ve orta düzeyde bulunan vatandaşların ev sahibi olması açısından bu düzenleme bir fırsat niteliği de taşıyor. ”


“Düzenleme vatandaşların tasarrufa yönlendirme hususunda önemli bir motivasyon aracı olacaktır. Günümüzde hane ekonomisinin günlük harcamalarından tasarruf ederek daha değerli ve maddi geri dönüşü olan yatırımlar yapması, ekonominin genel gidişatını da uzun vadede olumlu etkiliyor. Bu katkı, hem sektörün dinamizmini devam ettirmesi hem de tüketicilerin ev sahibi olma sürecini kolaylaştırması sebebiyle hükümetin ekonomi yönetimi tarafından tasarruf adına iyi düşünülmüş bir karardır.”



Geri Dön