19 / 04 / 2024

İnternetten icralık gayrimenkul almanın yolları!

İnternetten icralık gayrimenkul almanın yolları!

İcra ihale siteleri, üyelerine icralık menkul ve gayrimenkullerle ilgili ihale duyurularını çeşitli kategorilere ayırarak internet üzerinden yayınlıyorlar



İnternette, icradan gayrimenkul satışlarında da ciddi sorunlar yaşanıyor.  Bu gayrimenkuller, bedelinin yarı fiyatına sessiz sedasız el değiştiriyor...İcra ihale siteleri, üyelerine icralık menkul ve gayrimenkullerle ilgili ihale duyurularını çeşitli kategorilere ayırarak internet üzerinden yayınlıyorlar.
Küresel krizin etkisi yavaş yavaş azalma gösterse de son bir yılda  icra ihalelerinde adeta bir patlama yaşanıyor.  Bu nedenle adliyelerin icra müdürlüklerindeki dosya yoğunluğunu tahmin etmek güç değil. Fabrikalar, işyerleri, daireler, binalar, benzin istasyonları, araçlar...daha buradan sayamayacağımız pek çok mal icradan satılık. Bir başka deyişle pek çok işverenin, işçinin fabrikası icradan satılık. Veya pek çok ailenin oturduğu ev icradan satılık.... Bu durum kuşkusuz ağır kimi tahribatlar yaratmaya aday. Bu alandaki çığ gibi artış dev bir sektör de yaratmış durumda. Son 6 ayda internette icra ihaleleri yapan onlarca site kuruldu; üstelik bu sitelerin tamamına yakınını 2008 ortasından sonra kurulanlar oluşturuyor. Herbir siteyi tek tek incelediğimizde içinde olunan durumun resmi çok net ortaya çıkıyor. Sayıları yüz binlerle ifade edilebilecek çoklukta, ev araba, fabrika vs... icradan satılık. Bir başka deyişle haraç-mezat bir biçimde satılıyor. Kuşkusuz bu durum kimileri için de bir kazanç kapısı. Çünkü piyasa fiyatının yarısına icradan mal almak mümkün.Artık il il, adliye adliye dolaşmanıza ya da yüzlerce gazeteye dağılan ilanları taramanıza gerek yok. İcra ihale ilanlarını internetten online takip edebilirsiniz.

İcradan konut satışlarında da ciddi artışlar var... Halk arasında ‘ah'lı mallar olarak adlandırılan ürünler icrada bedelinin yarı fiyatına sessiz sedasız el değiştiriyor... Peki; bu ilanlara nasıl ulaşabilir? İcra ihale siteleri, üyelerine icralık menkul ve gayrimenkullerle ilgili ihale duyurularını çeşitli kategorilere ayırarak internet üzerinden yayınlıyorlar.

Borçlu ve alacaklı için avantaj
İşte internette faaliyet gösteren bu tür sitelerden birisi de ‘icralik.com'. Site,  2008 yılında Can Emrah Özoral tarafından kuruldu. Şu an 28 yaşında olan Can Emrah Özoral'ın evi icra nedeniyle çok ucuza satıldı. Ancak bu durum Özoral'ın aklına ilginç bir fikir getirdi.

“İcralık” adıyla bir web sitesi kuran Özoral internet üzerinden icra ihalelerini duyurarak “yok pahasına satılan” icralık mallar silsilesine bir son vermeyi amaçlıyor.

İcralik.com'da ayda ortalama 5 bin icradan satılık ilanı yayınlanıyor. Bunun yüzde 80'inin gayrimenkul ilanları oluşturuyor. İcralik.com'a abonelik ücretli. Aylık, abonelik bedeli 25, yıllık ise 450 lira.  Sitenin abone sayısı 51 bini aşmış durumda. İcralık.com, sadece emlak ya da eşya broker'ları değil, ucuza ev ya da otomobil almak isteyen sade vatandaşlar tarafından da takip ediliyor. Can Emrah Özoral, bu alanda hizmet veren internet sitelerinin hem alacaklı hem de borçlu açısından avantaj yarattığını düşünüyor.

Özoral, icra ihalelerini web sitesi üzerinden duyuruyor. Bu sayede icra ihalelerinden daha çok kişi haberdar oluyor ve icra ihalelerine daha çok kişi katılıyor. Böyle olunca da icralık mal ve mülkler yok pahasına satılmıyor.

İcra sayısı artıyor
İcralik.com, geçen yıl günde 60-70 arası ihale olurken bu yıl günde 400'e yakın ihale olmaya başlamış. Özöral, aylık 100 bin TL'ye yakın ciro gerçekleştirdiklerine işaret ediyor.

İhaleye çıkanlar arasında 12 bin adet tavuk da var. Mercimek, pirinç, bezelye gibi ilginç icralık mallar da mevcut. Yalılar, yatlar, katlar… hatta hatta benzin istasyonları, kocaman fabrikalar da cabası. Bir ayda 74 fabrikanın icra yoluyla ihaleye çıktığına dikkat çeken Özöral, bunların fiyatının 550 bin lira ile 36 milyon lira arasında olduğunu belirtiyor.

İcraya düşen menkul ve gayrimenkul sayısındaki artış ise dikkat çekici. Geçen yıl ocak ayında 6 bin 700 gayrimenkul ve 3 bin 280 menkul icralık olmuş. Krizle birlikte geçen yıla göre icraya düşen gayrimenkul sayısı 4 kat, menkul oranı da 2.5 kat artış gösterdi.
Ekonomist


Geri Dön