25 / 04 / 2024

İntifa hakkı harcı 2015!

İntifa hakkı harcı 2015!

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkına intifa hakkı olarak karşımıza çıkıyor. İntifa hakkı kurulurken belli oranda harç ödeniyor. İşte intifa hakkı harcı 2015..



İntifa hakkı harcı 2015!

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkına intifa hakkı olarak karşımıza çıkıyor. İntifa hakkının verilmesi ile; mal sahibi mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmiş oluyor. 


Buna göre intifa hakkı sahibi ise gayrimenkulden yararlanma yetkisine sahip olur. Ancak bu hakka sahip kimseler gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor. 

        

İntifa hakkı ticari faaliyetler için tesis edilebileceği gibi bazen de anne ya da baba gayrimenkulün intifa hakkını üzerinde bırakarak çıplak mülkiyet hakkını çocuklarına devredebiliyor. 

         

Ancak intifa hakkı mirasçıya intikal etmiyor ve devredilemiyor. İntifa hakkının sağlanması için gerekli belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat edilmesi ve harçların ödenmesi gerekiyor. Peki, intifa hakkı harcı ne kadar?


İntifa hakkı harcı 2015

İntifa hakkı harcı, intifa işleminin bedelli ya da bedelsiz yapılmasına bağlı olarak değişiyor.


Bedelsiz İntifa hakkı harcı: Binde 68,31

Bedelli İntifa hakkı harcı: Binde 20


İntifa hakkı sahibinin bu hakkından, kanuni mirasçı olan kuru mülkiyet sahipleri lehine bedelsiz feragat etmesi halinde, sadece terkin harcı tahsil ediliyor.


Ayrıca intifa hakkı sahibinin ölümü sebebiyle terkinde, sadece terkin harcı tahsil ediliyor



İntifa hakkı sahibinin ölümü halinde ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön