20 / 04 / 2024

İntifa hakkı ne zaman sona erer?

İntifa hakkı ne zaman sona erer?

Kullanım hakkı olan intifa hakkı, bir kimseye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, İntifa hakkı ne zaman kurulur? İntifa hakkı ne zaman sona erer?



İntifa hakkı ne zaman sona erer?

Kullanım hakkı olan intifa hakkı, bir kimseye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı olarak tanımlanıyor.


İntifa hakkı, bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda ortaya çıkıyor. Hak sahibi kimseler, intifa hakkının sınırları nedeniyle gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor.


İntifa hakkı, kanundan doğan intifa hakkı, sözleşmeyle kurulan intifa hakkı, mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı ile kurulabiliyor.


- İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

- İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

- Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

- İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.


İntifa hakkı ne zaman sona erer?

İntifa hakkı gerçek kişilerde en geç kişinin ölümü ile tüzel kişilerde en geç yüz senenin dolması ile son buluyor. Kuru mülkiyet ise intifa hakkı sahibinin bulunduğu bir gayrimenkulde mülkün öz sahibi olup; İntifa hakkı bulunan kişi vefat ettiğinde, emlakın mülkiyeti hukuken kuru mülkiyet sahibine tam mülkiyet olarak kalıyor.


İntifa hakkı nasıl kurulur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön