28 / 03 / 2024

İntifa hakkı nedir

İntifa hakkı nedir

Tamer Heper, Posta Gazetesi'nde "ciddi sıkıntınız var" başlıklı yazıyı kaleme aldı.  Heper, yazısında intifa hakkının ne olduğunu soran okuruna cevap verip konu ile ilgili okuyucularını bilgilendiriyor....



Soru: Eşime verdiğim vekaletname ile eşim, iki dairemin intifa hakkını ablasına vermiş Benim verdiğim vekaletnamede intifa haki tesisi konusunda yetki varmış. Ancak ben vekaletname verirken bunun ne demek olduğunu bilmiyordum. Sonra eşimden ayrıldım tekrar evlendim. Yeni eşim benim dairemde oturuyor ama onu tahliye etmekle tehdit ediyorlar. Buna haklrı var mı Nedir intifa hakkının sınırı  F.M.

Cevap: Vekaletnamede bu konuda yetki varsa eski eşiniz aldığı yetkiyi kullanmış. Buna diyecek bir şey yok. intifa hakkı yararlanma hakkıdır. Yani intifa hakkı sahibi sizin dairenizi malikmiş gibi kullanabilir, kendisi oturabilir, kiraya verip kiraları alabilir veya dilediği kişiyi bedel almadan oturtabilir, yani mülkiyetin devri dışında her türlü tasarrufa hak kazanır. Peki sizin durumunuzdaki malik, ne yapar Malına sadece uzaktan bakar. Onun için sizin durumunuzdaki birinin sıfatı kuru mülkiyet sahibidir. Şayet intifa hakkı tesis edilirken tapuda bir süre belirlenmemişse intifa hakkı, bu hakka sahip kişinin ölümüne kadar sürer. Sizin konumunuzda biri için eşinizin tahliyesi istenilebileceği gibi kullandığı süre için de ecrimisil dediğimiz bir kullanma bedeli de talep olunabilir. Yani müşkül durumdasınız, konuyu bir meslektaşımla görüşün olayların gelişmesinde hukuki bir noksanlık olup olmadığını araştırın.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön