29 / 03 / 2024

İntifa hakkı olan gayrimenkulün satışı!

İntifa hakkı olan gayrimenkulün satışı!

Üzerinde intifa hakkı olan gayrimenkulün satışı hangi hallerde mümkündür? İntifa hakkı olan gayrimenkulün satışı nasıl gerçekleşir? sorularının cevaplarını mera ediyorsanız detaylı olarak haberimizin devamında yer alıyor..



İntifa hakkı bir başkasına ait olan gayrimenkul üzerinde kullanma ve yararlanma hakkı tanıyan şahsi irtifak hakları grubundan sınırlı bir ayni haktır. Peki üzerinde intifa hakkı olan gayrimenkulün satışı hangi hallerde mümkündür? sorusunun cevabına geçmeden önce intifa hakkı ile ilgili detaylı bilgi verelim. İntifa hakkı ile sahibi arasında ayrılmaz bir bağ vardır. İntifa hakkı sahibi eğer hak süresi belirlenmemişse ömrü boyunca o gayrimenkulden istifade eder. Kuru mülkiyet sahibi ise bu süre içerisinde gayrimenkulün intifa hakkını bir başkasına kiralayamaz, kendi de gayrimenkulden istifade edemez.


İntifa hakkı olan gayrimnekulün satışı nasıl gerçekleşir? İntifa hakkı sahibi tarafından gerçekleştirilemiyor. İntifa hakkı sahibi gayrimenkul üzerinde satış veya iptotek gibi hukuki işlemlerde bulunamıyor. Ancak gayrimenkulün kendisini değil de kullanma ve yararlanma hakkını kiraya verebiliyor. 



İntifa hakkı sahibinin satışını gerçekleştiremediği gayrimenkulü kuru mülkiyet sahibi olan kişi yapabilir. Ancak bu da sınırlı bir satıştır. Kuru mülkiyet sahibi, gayrimenkulün ancak tapu üzerinde satışını gerçekleştirebilir ama intifa hakkını yeni malik üzerine devredemez. Gayrimenkulün intifa hakkı yine eski sahibinde kalır. Gayrimenkul satışlarında gayrimenkulün kullanım ve yararlanma hakkının yani intifa hakkının kimde olduğu iyice araştırılmalıdır. Aksi halde yeni malik kuru mülkiyet üzerinde kullanma ve yararlanma hakkına sahip olamaz.



İntifa hakkı sahibinin hakları nelerdir?

İntifa hakkı devredilebilir mi?

İntifa hakkının kaldırılması!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön