28 / 03 / 2024

İntifa hakkı olan taşınmazın satışı!

İntifa hakkı olan taşınmazın satışı!

Bir taşınmaz üzerinde intifa hakkı bulunuyorsa o taşınmazın satışı mümkün olabilir mi? İntifa hakkı olan taşınmazın satışı nasıl gerçekleşir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



İntifa hakkı sahibi olduğu kişiye tam yararlanma ve kullanma yetkisi veren bir haktır. İntifa hakkı ve sahibi zorunlu olarak ve ayrılmaz bir biçimde birbirlerine bağlıdır. Bu sebepten dolayı, intifa hakkı sahibi olan kişi belirlenen bir süreyle o taşınmazı kullanmıyorsa, bu durumda intifa hakkı, sahibinin ömrüyle sınırlıdır. 



İntifa hakkı sahibi intifaya konu olan gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki bir işlem gerçekleştiremiyor. Örneğin intifa hakkı olan taşınmazın satışı intifa hakkı sahibi tarafından yapılamaz.



İntifa hakkı olan taşınmazın satışı kuru mülkiyet sahibi tarafından gerçekleştirilebilir mi? Bu soruya cevap olarak evet gerçekleştirilebilir demekle birlikte nasıl olduğunu hemen açıklayalım. İntifa hakkı olan taşınmazın satışı mümkündür ancak satış sonrasında taşınmazın maliki değişse de taşınmazın intifa hakkı yine sabit kalır ve o kişiye geçmez. 



Bu durumda herhangi bir taşınmaz satışı gerçekleştirileceği zaman kuru mülkiyet sahibinin aynı zamanda mülkiyetten yararlanma ve kullanma hakkına da sahip olup olmadığı iyice araştırılmalıdır. Aksi takdirde mülkiyetin sadece gerçek sahibi olabilir ama mülkiyet üzerinde bir yararlanma  gerçekleştiremezsiniz.



İntifa bir irtifak hakkı mıdır?

İntifa hakkı sahibinin hakları nelerdir?

İntifa hakkının kaldırılması!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön