19 / 04 / 2024

İntifa hakkı sahibi ipotek verebilir mi?

İntifa hakkı sahibi ipotek verebilir mi?

İntifa hakkının verilmesi ile gayrimenkul sahibi; mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmiş oluyor. Peki, intifa hakkı sahibinin hak ve sorumlulukları nelerdir? İntifa hakkı sahibi ipotek verebilir mi?



İntifa hakkı sahibi ipotek verebilir mi?

İntifa hakkı, taşınmaz mallar üzerinde tescil edilebilen haklar arasında yer alıyor. Kişinin kendisine tahsis edilen bu intifa hakkı gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkına sahip olmuş oluyor.


İntifa hakkı gerekli belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat edilmesi halinde tesis edilebiliyor. Bu tesis işlemi ile gayrimenkul sahibi; mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmiş oluyor. 


İntifa hakkı sahibi; gayrimenkulden yararlanma yetkisine sahip oluyor. Peki, intifa hakkı sahibinin hak ve sorumlulukları nelerdir? İntifa hakkı sahibi ipotek verebilir mi?


İntifa hakkı sahibi taşınmaz mal hakkında tam yetkiye sahip olmuyor. İntifa hakkı sahibi kuru mülkiyetin mal sahibinde kalması nedeni ile taşınmaz üzerinde herhangi bir tasarruf işleminde bulunamıyor.


Yapamayacağı tasarruf işlemlerinin başında ise satış ve ipotek geliyor. Buna göre intifa hakkı sahibi taşınmazı satamayacağı gibi ipotek de edemiyor.



İntifa hakkı masrafları 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön