26 / 04 / 2024

İntifa hakkı sahibi kira sözleşmesi yapabilir mi?

İntifa hakkı sahibi kira sözleşmesi yapabilir mi?

Kullanma hakkı olarak da bilinen intifa hakkı sahibine hakkın konusu olan "şey" üzerinde tamamıyla istifade hakkı tanıyor. Peki, intifa hakkı sahibi kira sözleşmesi yapabilir mi? İntifa hakkı sahibinin hakları nelerdir?



İntifa hakkı sahibi kira sözleşmesi yapabilir mi?

Bir kişinin kendisine tahsis edilen, gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkına intifa hakkı deniyor. Kullanma hakkı olarak da bilinen bu hak, sahibine hakkın konusu olan "şey" üzerinde tamamıyla istifade hakkı tanıyor.


İntifa hakkı, hak sahibinin hayatı ile sınırlı oluyor. Kişinin ölümü halinde, hak da sona ermiş oluyor. Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredemiyor ve mirasçılara geçemiyor. 


İntifa hakkı, gayrimenkulün eş ve çocuklar arasında taksimi sırasında, eşin intifa hakkını seçmesi halinde mirasın yarısına sahip olabilmesinde kendini gösteriyor. 


Tüzel kişiler, bu haktan süre belirtilerek yararlanabiliyor. İntifa hakkının süresi en fazla 100 yıl oluyor.


Kuru mülkiyete sahip olmayan ancak intifa hakkına sahip olan kişiler, bu durumu tapu kütüğüne tescil eder. Mülkiyet hakkı gibi korununan intifa hakkı sahibi, gayrimenkulün mülkiyetini devretmek dışında her türlü tasarrufu yapabiliyor.  Peki, intifa hakkı sahibi kira sözleşmesi yapabilir mi?


İntifa hakkı sahibi, taşınmazı kiraya verebiliyor. Hak sahibi ister kiraya verip, ister kendi kullanıyor, isterse söz konusu gayrimenlkulü boş tutabiliyor. 


Gayrimenkule ait  emlak beyannamesini intifa hakkı sahibi verip emlak vergisini öder.



İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön