19 / 04 / 2024

İntifa hakkı tesisi harcı 2017!

İntifa hakkı tesisi harcı 2017!

2017 yılının tapu harçlarının açıklanması ile intifa hakkı tesisi harcı da belli oldu. Peki, İntifa hakkı tesisi harcı 2017 ne kadar?



2017 yılının tapu harçlarının açıklanması ile intifa hakkı tesisi harcı da belli oldu. 2017'de geçtiğimiz senede uygulanan tapu harcı oranları geçerli olacak.


Buna göre intifa hakkının satılması durumunda taşınmazın değeri üzerinden binde 20 oranında, bağışlanması halinde ise binde 68,31 oranında harç ödenmesi istenecek. Bu bedellere ek olarak tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekecek. Bu bedel 2017'de 90,50 lira olarak tahsil edilecek.


İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak, bir kimseye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı olarak tanımlanıyor.


Gerçek kişilerde intifa hakkı, hak sahibinin hayatı ile sınırlı oluyor. Kişinin ölümü halinde, hak da sona ermiş oluyor. 


Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredemiyor ve mirasçılara geçemiyor. Tüzel kişilerde ise bu hak en çok 100 sene ile sınırlı oluyor.


İntifa hakkı için gerekli belgeler

1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön