29 / 03 / 2024

İntifa hakkından nasıl feragat edilir?

İntifa hakkından nasıl feragat edilir?

İntifa hakkı, başkasına ait bir eşya veya malvarlığı üzerinde, belirli bir kişiye, tam yararlanma imkanı sağlayan hukuki bir hak olarak tanımlanıyor. Peki, intifa hakkından nasıl feragat edilir? İşte yanıtı..



İntifa hakkından nasıl feragat edilir?

İntifa hakkı, başkasına ait bir eşya veya malvarlığı üzerinde, belirli bir kişiye, tam yararlanma imkanı sağlayan hukuki bir hak olarak tanımlanıyor.


Sahibine gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapma hakkı yüklemeyen yalnız kullanım hakkını yükleyen intifa hakkı, en fazla 100 yıl oluyor. 100 yıldan daha uzun süreli İntifa Hakkı geçerli kabul edilemiyor. 


Size sağlanan bu intifa hakkından vazgeçmek istediğinizi düşünelim. Peki, intifa hakkından nasıl feragat edilir?


İntifa hakkından feragat..

İntifa hakkı sahibi tapu sicil müdürİüğüne müracaat ederek bu hakkından feragat edebiliyor. Bu işlem için de belli oranlarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


1. Kanuni mirasçılar dışında, intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız (bedelsiz) feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarında, sürenin dolması sebebiyle intifa hakkının terkininde, işleme konu taşınmazın ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, bildirilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, kuru mülkiyet sahibinden tahsil edilir. 


İntifa hakkından feragat, bir bedel karşılığında yapılmakta ise, binde 20 oranında tapu harcı tahsil edilir.


2. İntifa hakkı sahibinin bu hakkından, kanuni mirasçı olan kuru mülkiyet sahipleri lehine bedelsiz feragat etmesi halinde, sadece terkin harcı tahsil edilir.


3. İntifa hakkı sahibinin ölümü sebebiyle terkinde, sadece terkin harcı tahsil edilir.



İntifa hakkı masrafları 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön