16 / 04 / 2024

İntifa hakkını nasıl bozabiliriz?

İntifa hakkını nasıl bozabiliriz?

İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilir. Peki, intifa hakkı verilmiş bir taşınmaz üzerindeki intifa hakkı nasıl bozulur? Siz de "İntifa hakkını nasıl bozabiliriz?" diyorsanız işte yanıtı...



İntifa hakkını nasıl bozabiliriz?

İntifa hakkını veren malik, hakkın konusu olan malın hukuka aykırı ya da niteliğine uygun düşmeyen kullanılış biçimine itiraz edebiliyor.


Haklarının tehlikeye düştüğünü ispat eden malik, intifa hakkı sahibinden güvence isteyebiliyor.


İntifa hakkının konusu tüketilebilen şey veya kıymetli evrak ise, malik tehlikenin ispatına gerek olmaksızın teslimden önce de güvence isteyebilir.


Kıymetli evrakın güvenilir bir yere tevdi edilmesi güvence yerine geçer. İntifa hakkı kendisinde kalmak üzere yapılan bağışlamalarda bağışlayandan güvence istenemez.


İntifa hakkı sahibi, kendisine tanınan uygun süre içinde güvence göstermez veya hakkın konusu olan malı malikin itiraz etmesine rağmen hukuka aykırı şekilde kullanmaya devam ederse; sulh hâkimi, yeni bir karara kadar intifa hakkı sahibinin zilyetliğini kaldırarak hakkın konusunu atayacağı bir kayyıma tevdi eder. 


Peki, intifa hakkı verilmiş bir taşınmaz üzerindeki intifa hakkı nasıl bozulur? Siz de "İntifa hakkını nasıl bozabiliriz?" diyorsanız hemen yanıtlayalım. 


Medeni Kanun gereğince; intifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona erer.


Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir.


İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön