25 / 04 / 2024

İntifa hakkının bedelsiz devri!

İntifa hakkının bedelsiz devri!

Taşınmaz malların intifa hakkına sahip olan bir kimse, mal üzerinde ömür boyu kullanma hakkına sahip olmuş oluyor. Bu hak bedelsiz de verilebiliyor. İşte intifa hakkının bedelsiz devri..



İntifa hakkının bedelsiz devri!

İntifa hakkı bir eşya üzerinde malikinin sahip olduğu kullanma, semerelerinden yararlanma ve tüketme yetkilerinden kullanma ve yararlanma yetkilerini bir başkasına tahsis etmesi ile kurulan hak tipi olarak tanımlanıyor. 


Bu hak gayrimenkul sahibi tarafından veriliyor. İntifa hakkı sahibine gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapma hakkı yüklemiyor.


İntifa hakkı, en fazla 100 yıl oluyor. 100 yıldan daha uzun süreli İntifa Hakkı geçerli kabul edilemiyor. 


İntifa hakkı ticari faaliyetler için tesis edilebileceği gibi bazen de anne ya da baba gayrimenkulün intifa hakkını üzerinde bırakarak çıplak mülkiyet hakkını çocuklarına devredebiliyor.


Bu devir bir bedel karşılığında yapılabileceği gibi bedelsiz de yapılabiliyor. İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise binde 68,31 oranında harcın ödenmesi gerekiyor. 


Bedelli ise; İntifa hakkı kurulması için ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.


Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.



İntifa hakkından nasıl feragat edilir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön