19 / 04 / 2024

İntifa hakkının icra yoluyla satışı!

İntifa hakkının icra yoluyla satışı!

İntifa hakkı şahsi bir irtifak hakkıdır. Sahibine ayrılmaz bir bağla bağlı olan intifa hakkının icra yoluyla satışı mümkün olur mu? İntifa hakkının icra yoluyla satışı nasıl gerçekleşir?



İntifa hakkının icra yoluyla satışı


İntifa hakkı, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tam yararlanma hakkı sağlar. Ancak, bunun aksi sözleşmeyle kararlaştırılabilir. İntifa hakkı, şahsa bağlı irtifaklar arasında yer almaktadır. Şahsa bağlı irtifaklar, bir şahıs lehine tesis edilen ve lehine tesis edildikleri şahısla kaim olan irtifaklardır. Mirasçıya  intikal etmezler ve devredilemezler.


Peki intifa hakkının icra yoluyla satışı mümkün müdür? İntifa hakkının icra yoluyla satışı mümkün değildir. İntifa hakkı sahibinin en çok ömrüyle sınırlı olan bir haktır. İntifa hakkı sahibinin bu hakkı elinden alınamaz. İntifa hakkının sona erme halleri kanunlarda açıkça belirtilmiştir.



İcra yoluyla satışının mümkün olmadığı intifa hakkı sahip olduğu kişide kalır. Ancak intifaya konu olan mülkiyetten elde edilen kira ve gelirler icra yoluyla tahsil edilebilir. İntifa hakkı sahibi gayrimenkulden elde ettiği gelir ve menfaati icraya verir. Mülkiyeti kullanma ve yararlanma hakkı kendinde yine saklı kalır. 


İcra ve İflas Kanunu'nun 94.ve 121.maddelerine göre gayrimenkulün aynına müteveccih olmayarak, menfaat ve gelirinin haczi ve satışı mümkündür. Ancak Medeni Kanun Madde 280 uyarınca; şahsa bağlı olan kanuni intifa hakları başkasına devredilemeyeceğinden, bunların haczi mümkün değildir, mesela velinin velayeti altında bulunan çocuğun malları üzerindeki intifa hakkı şahsa bağlıdır, başkasına devredilemez, satılamaz, rehnedilemez ve başkası tarafından intifa hakkı sahibinin borcundan dolayı haczedilemez.



Kuru mülkiyet ve intifa hakkı!

İntifa hakkının sona ermesi!

İntifa hakkı nasıl kurulur?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön