18 / 04 / 2024

İntifa hakkının terkini nedir?

İntifa hakkının terkini nedir?

Gayrimenkul ile ilgili bir hak olan intifa hakkı sahibi kişiler, söz konusu gayrimenkul üzerinde yararlanma hakkına sahip olur. Peki intifa hakkının terkini nedir? İşte yanıtı...



İntifa hakkının terkini nedir?

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerindeki kullanma, ondan faydalanma hakkını ifade ediyor. İntifa hakkının bir kimseye geçebilmesi için, söz konusu mülkün sahibinin mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmesi gerekiyor.


Bu hakka sahip kişiler yalnız söz konusu mülkten faydalanma hakkına sahip oluyor. Diğer bütün tasarruf kapsamına giren işlemler örneğin satmak, ipotek ettirmek gibi işlemleri yapma hakkına sahip değildir.


Peki intifa hakkının terkini nedir, nasıl yapılır sorusunun cevabı;

Kanuni mirasçılar dışında, intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine bedelsiz feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarında, sürenin dolması ile intifa hakkının terkini söz konusu oluyor.


Bu işleme konu olan gayrimenkulün ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, bildirilen değer üzerinden binde 59.4 oranında tapu harcı, kuru mülkiyet sahibinden tahsil edilir.


İntifa hakkı sahibinin ölümü sebebiyle terkininin söz konusu olduğu durumda ise, sadece terkin harcı tahsil edilir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön