23 / 04 / 2024

İntikal vergisi nedir?

İntikal vergisi nedir?

Size miras yolu ile gayrimenkul kaldığını farz edelim. Bu durumda, tapusunu üstünüze aldığınız mallar için vergi ödemeniz gerekiyor. Söz konusu intikal vergisi nedir, detayları haberimizde...



İntikal vergisi nedir?

Türk vergi sisteminde intikal vergileri servet üzerinden alınan vergiler arasında yer alıyor.  İntikal vergisi kapsamına "İvazsız" intikallerden alınanlar, Veraset ve İntikal Vergisi ile "Spor Toto Vergisi" giriyor.


İntikal vergisi, bir malın miras gibi yollarla gerçekleşen mülkiyetinin devri sırasında, devirden dolayı alınan vergiyi ifade ediyor. İntikal vergisi, mülkiyet devrinin resmi şekle bağlı olması ve bu şekil şartı yerine getirilirken verginin alınması ile söz konusu oluyor. 


İntikal vergisi ne zaman ödenir?

İntikal vergi ödemelerinin, veraset ve intikal vergisinin tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor.


İvazsız intikal

İvazlı intikal, hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade ediyor. Veraset ve İntikal Kanununa göre şahıslara ait malların ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer bir şahsa intikali veraset ve intikal vergisine tabi tutuluyor.

 

İvazlı intikal

İvazlı İntikaller, veraset ve intikal vergisinin konusu dahiline girmiyor.


Dolaylı vergiler..

Dolaylı vergilerde de "devir" işlemi söz konusu olmasına karşın, bu özellik nedeniyle dolaylı vergiler intikal vergileri arasında sayılmıyor. Üreticiden tüketiciye kadar çeşitli aşamalarda alınan dolaylı vergilerde böylesine bir şekil şartı bulunmuyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön